Ledelse

Berit Kjøll har lang ledererfaring. Den vil hun få bruk for om hun i slutten av mai blir valgt til ny president i Norges Idrettsforbund.

– Dette er de største feilene ledere gjør

Bli bedre kjent med Huawei-direktør Berit Kjøll som nå ønsker å bli idretts­president.

Publisert Sist oppdatert

– Det er utrolig hva man kan tåle om man vet at man har oppført seg skikkelig, sier Huawei-direktør Berit Kjøll, som håper hun om få uker blir den nye presidenten i Norges Idrettsforbund.

– I alle mine lederroller gjennom mer enn tretti år, har jeg latt meg inspirere av idretten. Jeg har benyttet meg av tenkningen rundt prestasjonsorientert og verdibasert ledelse, sier Berit Kjøll, som i dag er direktør i den norske virksomheten til mobilgiganten Huawei.

Der har hun fått føle hvordan geopolitikk kan bli en belastning for en virksomhet. Frykten om at selskapet kan komme til å lekke sensitiv informasjon til kinesiske myndigheter, har skapt debatt rundt mobilgigantens virksomhet både i Norge og i resten av verden.

Ingen skjulte bakdører

– Arbeidsgiveren din Huawei, har fått kritikk så det holder?

– Jeg har jobbet i Huawei i åtte år. Jeg rapporterer til kinesiske ledere her i Norge, slik at min rolle i selskapet er mer som en senior koordinator/rådgiver til ledelsen. Hadde jeg vært i tvil om at Huawei, som er et av verdens ledende telekomselskaper, ikke er et kvalitetsfylt selskap med godt verdisett, så hadde jeg ikke jobbet her, sier Kjøll.

Jeg misliker sterkt folk som bruker energien sin feil ved å snakke negativt om kollegaer og arbeidsplass og som opptrer illojalt mot beslutninger

– I vår 30 års historie er det ingen som har kunnet funnet bevis på at Huawei noensinne har hatt skjulte agendaer eller skjulte bakdører.

– Det er frykten for fremtiden og hva 5G bringer inn av muligheter som nå har skapt den situasjonen vårt selskap er i. Dette handler også om en rivalisering mellom stormaktene i et forsøk på å være ledende innen teknologiutviklingen.

– Huawei har ingen ting å skjule, vi er et privateid selskap med operasjon i 170 land med omkring 188.000 medarbeidere.

Er ikke naive

– Bråket rundt Huawwi om nærheten til kinesiske myndigheter som startet for noen uker siden, var vel ikke enkel å takle?

– Dette har vært en stor belastning for Huawei. Det legger vi ikke skjul på, sier Berit Kjøll. – Ingen ønsker å komme i en slik situasjon som vi var kommet i.

– Et av tiltakene som foreslås her i Norge nå, er å etablere et sikkerhetssenter hvor alle relevante aktører skal ha fullstendig tilgang og åpenhet til alt innenfor det vi leverer av teknologi. Det er jo heller ikke Huawei som opererer teknologien. Vi leverer teknologien, og så er det telekomoperatørene som selv opererer den.

– Jeg oppfatter ikke at vi her i Norge er naive. Med den nye sikkerhetsloven fra 1.januar følger nye krav til sikkerhet, og dette arbeidet er viktig i lys av alle utfordringer vi som nasjon står ovenfor innenfor sikkerhetsområdet. Jeg opplever at vi har en digitaliseringsminister som gjør en grundig og god jobb med å lage godt regelverk som vil sikre at vi finner de gode løsningene fremover.

Foto Berit Kjøll liker seg på toppen. Også på fritiden, da toppturer i fjellheimen er en av favorittaktivitetene. (Foto: Privat)

Samme drakt og samme mål

Berit Kjøll tyr gjerne til tegneserieheltene når hun skal beskrive sin lederfilosofi.

– Andy Capp har sagt: «alle med samme drakt må spille mot samme mål»! Uavhengig av hvilken virksomhet jeg har kommet inn i har jeg alltid startet med å stille følgende spørsmål; hvor er vi, hvor skal vi, hvilken visjon skal vi ha og hvilke verdier skal danne grunnlaget for å nå de overordnede målene?

– Et lag er sammensatt av en rekke individualister og alle har ulike ferdigheter. Det at alle kan føle at de er med på å nå det felles målet fra sine respektives ståsted, er alltid viktig. Som leder jobber jeg alltid mye med det grunnleggende, å få til en felles forståelse om hvor vi er og hvor vi skal. Jeg har sagt med en humoristisk snert at mine mannlige kolleger er veldig gode på å vite hvor de skal, vi kvinner er mye flinkere til å erkjenne hvor vi er før vi skal dit vi skal.

Idrettspresident?

Om to uker er det en mulighet for at Berit Kjøll har skiftet yrke – til idrettspresident.

24. – 26. mai avholdes det såkalte Idrettstinget. Valgkomiteen i Norges Idrettsforbund (NIF) har innstilt Sven Mollekleiv fra Oslo som presidentkandidat. Motkandidaten er Berit Kjøll fra Asker. Den siste helgen i mai avgjøres det om Berit Kjøll får jobben. Inntil da er hun innstilt på å kjempe kampen om å bli Idrettspresident de neste fire årene.

– Det handler om å sette sammen gode lag, om å trene på felles og individuelle ferdigheter og ha en skikkelig tro på laget, sier hun.

Innholdet i norsk idrett, fra grasrota til toppidretten, er en stor suksess. Berit Kjøll ønsker å formidle dette tydelig når hun ønsker seg jobben i Norges Idrettsforbund.

Bygge tillit

– Hva har vært Berit Kjølls lederfilosofi og hvorfor har hun gått inn i en lang rekke ulike lederrollene, enten det er TusenFryd, Flytoget, Steen og Strøm, Telenor, Huawei – eller Idrettsforbundet?

– Den røde tråden i de ulike lederrollene jeg har hatt er at jeg har sett gode muligheter i de jobbene og vervene som har kommet i min vei, og i de utfordringene eller oppgavene de har innebåret, sier hun.

– Jeg har sett et stort potensial ved å gå inn med all min kraft, sette tydelige mål og få med meg dyktige mennesker som allerede er i bedriften eller organisasjonen eller kommer til underveis.

Berit Kjøll mener at hun alltid har hatt ett mål i alle sine lederjobber og verv, og det er å bygge tillit. – Den røde tråden har alltid vært kunde, marked, person og massemarked eller medlemmer når vi snakker om organisasjoner. Dette har vært, og er min drivkraft.

– Alle oppgaver lar seg løse, tenker jeg, men har samtidig stor respekt for de ferdighetene og kunnskapsområdene som er viktig i de ulike virksomhetene jeg har sittet til rors i. Det har ikke gjort meg redd, fordi fagkompetansen der jeg gått inn, har som regel vært av ypperste kvalitet hele tiden. Dette har også bidratt til å gi meg god innsikt i faget på et overordnet nivå, enten det er reiseliv, varehandel, transport, telekommunikasjon eller organisasjonslivet med frivillig sektor

– Min ledelse er kompetanse og kunnskap.

Pågangsmot til tusen

– Hva med Huawei, som får vite at du ønsker deg en stilling som Idrettspresident?

– Min arbeidsgiver har i alle år gitt rom for at jeg kan engasjerer meg i samfunnsoppdrag og styreverv ved siden av jobben. Mine seks år som styreleder i Den Norske Turistforening i kombinasjon med jobb krevde fleksibilitet. Huawei har hele tiden ansett mitt samfunnsengasjement som positivt.

Berit Kjøll har levd et langt liv fullt av utfordringer, hun har pågangsmot til tusen. Utfordringer er noe hun trives med.

– Frykten for fremtiden? Uforskammet sagt, men du er tross alt 63 år?

– Jeg har vært med på ulike oppgaver som har vært utfordrende og som jeg måtte takle. Disse utfordringene har jeg vokst på. Som leder opplever de fleste tøffe tak innimellom. Det er utrolig hva man kan tåle om man vet at man har oppført seg skikkelig.

– Ved et par tilfeller er det som være i skikkelig ruskevær. Som når det stormer og uler rundt ørene på meg når jeg er ute på sjøen, spesielt når jeg seiler og skal reve seil i kulingen. Da er det ingen ting som bråker mer enn dette. Da må man lære seg å lukke ørene for støyen og vite at det man gjør er skikkelig og ordentlig med stø kurs mot målet

Snittalder på 30

– I Huawei Norge jobber du i et ungt miljø, mens du selv er over 60, er det en utfordring?

– Det er ikke fødselsdatoen din som er avgjørende for hvordan du håndterer endringer eller å jobbe i et ungt miljø, men hvor sulten og nysgjerrig du er i jobben din.

Vi må alle ta ansvar for å holde tritt med utviklingen. Nå som jeg jobber i et globalt selskap med snittalder på litt over 30 år, er det motiverende å se hvor fort ting går, hvor motivert de er og hvilken dynamikk som hersker. Dette smitter. Å være 63 år tenker jeg ikke veldig mye over.

Jeg er veldig resultatorientert. Det trigger meg

– Hva bør en leder gjøre når stagnasjonen kommer snikende?

– Det gjør noe med deg å jobbe i dynamiske miljøer hvor digital kompetanse står helt sentralt. Jeg må selv ta ansvar for å henge med i svingene, Alt som skjer, skjer i stadig større tempo. Det har jeg kjent på noen ganger opp gjennom livet. Da har jeg sørget for å få påfyll.

– Å følge med og være nysgjerrig og å ta ansvar for egen utvikling, det er viktig. Parallelt med at arbeidsgiveren selvfølgelig også må tilrettelegge og sikre at hver enkelt gis mulighet til å tilegne seg kompetanse.

Frykt er tragisk

– Når bør en leder se at nok er nok og finne på noe annet å gjøre?

– Til en viss grad handler dette selvsagt om alder og god selvinnsikt. Men det handler også mye om holdning og om din egen situasjon og rolle i bedriften og organisasjonen. Olav Thon er en godt voksen mann, som jeg har gleden av å sitte i et styre sammen med. Det finnes ikke maken til klar og engasjert kar, til tross for alder, det imponerer.

– Personlig har jeg ikke brukt mye tid til å tenke på at jeg ikke ønsker å være yrkesaktiv lenger. Tvert imot, jeg har mye energi som jeg ønsker å fortsette å bruke i jobbsammenheng.

– Vi har snakket om team og lag, men du kan være egenrådig, du også?

– Det kan jeg sikkert være både i jobbsituasjon og privat, men jeg har nok opp gjennom årene lært meg å balansere dette gjennom å invitere til friske diskusjoner med god takhøyde for så å lande en konklusjon som alle står samlet om. Jeg er nok kjent for å være tydelig på hvor jeg vil. Men jeg kommer altså ikke dit om jeg ikke har med meg teamet mitt og derigjennom de ulike delene i organisasjonen. Det er laget som sammen med meg får de resultatene jeg ønsker. Dette enten det er som operativ leder eller i rollen som styreleder.

– Hva med ledere som baser seg på frykt?

– Det er helt tragisk, slår Berit Kjøll fast. – Jeg har møtt på noen av den opp gjennom livet. Jeg synes egentlig litt synd på dem. Fryktbasert ledelse får ingen til å blomstre. Tvert imot. Jeg tror jo sterkt på at for å få det beste ut av individet er det verdibasert prestasjonsledelse det handler om. Bare se på idretten. Man får det beste ut av dem som er skikkelig motivert, som skjønner hvilket ståsted man har i laget. De som trener individuelle ferdigheter, men også levere på vegne av hele laget.

Ta en prat

Berit Kjøll er gift med Jesper Lyngved og bor på Nesøya i Asker kommune i Akershus.

– Bør en leder ha det godt på hjemmebane?

– Alle er fortjener å ha det godt på hjemmebane, svarer hun. – Et bra privatliv er viktig for å ha det bra som person rett og slett. Det har jeg vært så heldig å ha. I tillegg til et godt privatliv er jeg heldig å ha gode venner i alle leire, aldre og geografier. Det å ha en solid hjemmearena samtidig som du har en interessant jobb, den kombinasjonen er gull verd.

– En av dine ansatte kommer og sier: Berit, jeg har et problem. Hva svarer du da?

– Det kommer selvsagt an på hvilken type problem vi snakker om, men jeg ville satt meg ned og tatt en god prat med vedkommende. Jeg ville forstå og lytte til hvordan kollegaen har det, og forsøke å være så støttende og konstruktiv jeg kan. Jeg ville hjelpe vedkommende til å finne ut av hva som er den beste løsningen i en slik situasjon. Er det å rett og slett ta en pause, permisjon eller være hjemme noen dager? Jeg vil nok oppleves som støttende i en slik rolle. Jeg liker å jobbe med mennesker og trives med mennesker.

– Det spiller ingen rolle hvem de er eller hva de er. Jeg har min verdibaserte ledelsesfilosofi, den trår til i full kraft i slike situasjoner.

Løft sammen

– De største feilene ledere gjør?

– Det er utydelighet, manglende evne til å delegere, gå for raskt frem, rolleblanding, mangel på respekt for enkeltindividet og feil bruk av energi.

– Hvis en ansatt er totalt uenig i dine disposisjoner?

– Uenighet er bra. I ledergruppene eller styrerommet har jeg hatt mye uenighet og det har vært høyt under taket. Men når vi har landet noe i dette rommet, så forventer jeg 100 prosent lojalitet til beslutningen fra samtlige som har deltatt i diskusjonen.

– Hvis det er stor uenighet over tid, er jeg tydelig å en ting: det er helt frivillig å jobbe her. Kan ikke du innrette deg etter den kursen som er staket ut, da er det best for deg å finne på noe annet å gjøre. Jeg misliker sterkt folk som bruker energien sin feil ved å snakke negativt om kollegaer og arbeidsplass og som opptrer illojalt mot beslutninger. Det å hjelpe hverandre med å løfte sammen og etablere sunne bedriftskulturer står sentralt i min ledelse.

– Har Berit Kjøll noen slemme sider vi ikke vet om?

– Jeg er en person med mye energi, godt humør og stor kapasitet. Men jeg er også fast i klypa. Nei, jeg har nok ikke noen «slemme sider», jeg er dialogorientert, det løser mye. Jeg liker godt når det blomster og at vi får ting til å skje og skinne og at kurvene går riktig vei. Det er motiverende.

– Jeg er veldig resultatorientert. Det trigger meg.

Berit Kjøll (63)

  • Født: I Borre, men vokste opp i Asker og bodde 30 år på Bygdøy i Oslo. –Nå er jeg tilbake i Asker.

  • Stilling: Executive Vice President siden 2011 i telekomselskapet Huawei i Norge

  • Karriere: Fikk første toppjobben 30 år gammel, som adm. direktør i Kilroy Travels. Har vært adm. direktør i TusenFryd, Flytoget og Steen & Strøm og divisjonsdirektør i Telenor. Har hatt en rekke styreverv, blant annet i Avinor, SAS, DNB og Hurtigruten. Sitter nå i styrene til Oslo Universitetssykehus, Stiftelsen Norges varemesse og SJ Norge. Tidligere Styreleder i Den Norske Turistforening.

  • Aktuell: 24. – 26. mai avgjøres det om hun blir Idrettspresident i NIF, Norges Idrettsforbund.

  • Privat: Gift med Jesper Lyngved, og har mange ekte og uekte tantebarn. I tillegg tre engelske settere, Koffi og Senja, og en ny valp, Heddy.

  • Hobby: Er ivrig bruker av marka og fjellet sommer som vinter, kajakkpadler, toppturentusiast og seiler.

  • Berit om Berit: – Jeg forsøker å være et raust og inkluderende menneske, og jeg oppleves nok samlende, inspirerende og engasjert i lederrollen

Powered by Labrador CMS