Ledelse

Evne til å motivere de ansatte som blir sett på som den beste egenskapen for en leder, viser Randstads undersøkelse. Eivind Bøe (bildet) er administrerende direktør i Randstad.

Dette kjennetegner de beste lederne

Evnen til å motivere og inspirere de ansatte blir sett på som den ypperste egenskap for en leder.

Publisert Sist oppdatert

Er du inspirerende og motiverende for dine medarbeidere? I så fall har du det som skal til, ifølge norske ledere. I den nasjonale undersøkelsen «HR-trender» fra Randstad, har ledere fra et bredt spekter av bransjer rangert de egenskapene de mener er de mest ettertraktede for en bedriftsleder.

I år som i fjor var det evnen til å motivere og inspirere de ansatte som blir sett på som den ypperste egenskap for en leder. Hele 66 prosent av de spurte mener dette er viktig kompetanse å ha med seg, skriver Randstad i en pressemelding.

Ulikt hva som motiverer

– Jeg tror første bud for ledere som vil være motiverende og inspirerende er at de faktisk selv er motivert og inspirert. De må ha et ønske om å være leder, sier Eivind Bøe, som er administrerende direktør i Randstad. Han har også bred erfaring som toppleder fra en rekke virksomheter, og har selv kjent dette på kroppen.

– Hva som motiverer oss er ulikt fra menneske til menneske. For noen vil faglig dyktighet være det viktigste, for andre kan det være hvordan leder evner å formidle en visjon og for atter andre er det evnen til å se den enkelte som er viktigste, forteller Bøe.

 

Støttes av forskning

Foto Tomas Arnesen er assosiert partner, FranklinCovey Norge.

Funnene i Randstads undersøkelse støttes også godt gjennom forskningen til selskapet FranklinCovey. De har jobbet med lederutvikling globalt i mer enn 25 år, og har gjennom sin egen forskning funnet resultater som samsvarer godt med det norske ledere påpeker gjennom Randstads rapport.

– Gjennom de siste godt to årene har vi jobbet med spørsmålsstillingen «hva er den største og viktigste lederutfordringen i dag?» Gjennom studier og intervjuer med ledere og eksperter er konklusjonen at de mest effektive lederne i dagens arbeidsmarked er de som evner å engasjere andre til å følge dem, sier Tomas Arnesen, assosiert partner, FranklinCovey Norge

– Ledere kan imidlertid ikke skape engasjement. Det de kan gjøre er å legge til rette for de forutsetningene som skal til for at andre velger å gi av seg selv og yte sitt beste, fortsetter Arnesen

Suksessfaktor

Klarer du å motivere og inspirere dine ansatte er også muligheten høy for at de trives på jobben. Randstad Employer Brand Research konkluderte med at nettopp dette er det som i størst grad motiverer nordmenn på jobb. Klarer du ikke å legge til rette for trivsel er også muligheten stor for at dine ansatte ser seg om etter andre arbeidsgivere.

På andre plass i Randstads rangering av viktige lederegenskaper kommer evnen til å tilpasse seg endringer (53%) mens evne til å bygge relasjoner kommer på en tredjeplass (41%)

I forhold til 2018 er dette en endring, da evnen til å bygge relasjoner ble sett på som viktigere enn endringsvilligheten. At det nå ansees som viktigere å endre seg kan muligens være begrunnet i at fokuset på dette har vært enda større det siste året, skriver Randstad i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS