Ledelse

Olav Andreas Ervik var en av de seks som ble ansatt som nye konsernsjefer i de 50 største selskapene på Oslo Børs i 2018. Ervik er toppleder i fiskeoppdrettselskapet SalMar, og kom fra stillingen som konserndirektør for oppdrett. Han har tidligere vært daglig leder for SalMar Farming AS. Forgjengeren hans, Trond Williksen, gikk ut av stillingen på grunn av sykdom.

Dobbelt så mange skiftet sjef i 2018

I 2018 byttet seks av de 50 største selskapene på Oslo Børs ut sjefen. Året før var det bare tre selskaper som fikk ny sjef.

Publisert Sist oppdatert

Det er noen år siden utskiftningen av sjefer har vært så høy på dette nivået som den var i 2018. Vi må tilbake til 2014, da var det lederskifter i åtte av de 50 selskapene. Dét viser Dagens Perspektivs årlige kartlegginger av lederskifter i de største selskapene på børsen.

LES OGSÅ:

Tre av skiftene i 2018 har kjente årsaker. I Schibsted kom skiftet som en følge av oppsplittingen av selskapet. I Salmar har selskapet gått ut med at den forrige sjefen gikk av på grunn av sykdom. I Evry ønsket topplederen å pensjonere seg. I de tre øvrige sjefsskiftene – i Flex LNG, Norwegian Property og Borr Drilling – har ikke selskapene gått ut med årsaken til skiftet.

Vanligvis er utskiftningen størst i dårlige tider.

Målt i prosent byttet 12 prosent av bedriftene leder i 2018. Til sammenligning lå andelen på 6 prosent i 2017, og 8 prosent i 2016. I 2014 lå utskiftningstakten på 16 prosent. Ser man tiårsperioden 2009-2018 under ett, skifter i snitt 12 prosent av selskapene ut sjefen hvert år.

null

– Noe overraskende

Ole-Petter Melleby, rekrutterer og partner i Isco Group, opplever at det er stor aktivitet i markedene, men synes likevel det er noe overraskende at prosentandelen som byttet sjef i 2018 er såpass mye høyere enn de foregående årene. Han viser til at det er relativt gode tider i Norge nå. Men påpeker at det samtidig er nærmere ti år siden forrige krise i makroøkonomien, og slik sett er kanskje tiden nå inne for at en del ledere trer til side.

– Vanligvis er utskiftningen størst i dårlige tider. Hvis styrene kjenner at det røyner på, og tenker at de «må gjøre noe», er det fristende å bytte ut toppsjefen. Det har vært noen besværlige krusninger på børsen mot slutten av 2018, men dét bør ikke ha noe å si, sier Melleby, som legger til at dette er et lite utvalg bedrifter. Dermed kan tallene kan også påvirkes av tilfeldigheter.

Vi ser at norske ledere sitter betydelig lenger enn i andre europeiske land

Hvis de internasjonale konjunkturene blir dårligere fremover, tror han imidlertid at antallet sjefsskifter vil øke.

– Hvis det blir kriser i tilknytning til Brexit og USAs forhold til Kina, kan det påvirke økonomien. Det er ingenting som tyder på at vi har dårlige tider i vente isolert for Norge, men internasjonal uro kan smitte over på aksjemarkedet her hjemme.

Snittalder: 53 år

Ved utgangen av 2018 var snittalderen på toppsjefene i de 50 største selskapene på Oslo Børs 53 år.

Sitter lenge

Det er store variasjoner i hvor lenge ledere sitter. En utskiftningstakt på 12 prosent over tid, som er snittet for de siste ti årene, innebærer imidlertid at sjefene i snitt sitter i rundt åtte år, resonnerer Mette Krogsrud, rekrutterer i og leder i Korn Ferry Norge. Det betyr sjefene på dette nivået i Norge ser ut til å sitt rimelig trygt; en utvikling rekruttereren kjenner igjen i Korn Ferrys egne studier.

– Vi ser at norske ledere sitter betydelig lenger enn i andre europeiske land, sier Krogsrud, som for øvrig har samme hovedhypotese som Melleby: Utskiftningen av ledere er størst i turbulente økonomiske tider.

Men selv om det går bra i norsk økonomi, tror Krogsrud likevel vi vil få se flere utskiftninger framover. Hun viser til at det er stor aktivitet i markedene nå, både på toppledernivå og på nivåene under, og tror det vil komme flere «naturlige» overganger.

På sikt tror Mette Krogsrud at utskiftningstakten vil gå opp, også i Norge. Hun begrunner det med at endringer skjer raskere enn før; nesten alle bransjer innfører nye forretningsmodeller som en følge av endringer i teknologi og forbruksmønstre. En annen driver kan være at flere ledere selv vil søke seg ut.

– Jeg tror vi vil få se færre ledere som er i samme bedrift «hele livet».

Powered by Labrador CMS