Annonse
Foto: Kiosea39, Dreamstime (illustrasjon)

Folk som utsetter ting hele tiden, er ikke nødvendigvis late

Lest om ledelse: Kronisk utsettelsesadferd, eller prokrastinering som det kalles på fagspråket, har ingenting med latskap å gjøre, skriver avisen The New York Times. Det har med evnen til å håndtere negative følelser å gjøre.

De har i en lang artikkel om tematikken intervjuet flere psykologiprofessorer, og en del av det de sier kan være til ettertanke når du selv, eller kollegaer og medarbeidere støtt og stadig utsetter ting.  

Et kjennetegn ved kroniske utsettere er at de utsetter ting til i morgen, vel vitende om at dette ikke er den beste løsningen for dem selv. «Det er selvskading», påstår dr. Piers Steel, professor i motivasjonspsykologi ved Unversity of Calgary i The New York Times. Og nettopp bevisstheten rundt at man gjør noe man vet har negative konsekvenser, gjør at utsettelsesadferd kan grobunn for mange dårlige følelser.

Et kjennetegn ved kroniske utsettere er at de utsetter ting til i morgen, vel vitende om at dette ikke er den beste løsningen

Flykter fra negative følelser

Dr. Fuschia Sirois, psykologiprofessor ved University of Sheffield, sier i artikkelen at grunnen til at folk havner i en irrasjonell sirkel av utsettelser er fordi de ikke er i stand til å håndtere negative følelser som oppstår rundt en oppgave.  

Når man utsetter gir man seg selv en følelsesmessig belønning her og nå – en lettelse – fordi man akkurat nå kommer seg unna negative følelser; som kjedsomhet, angst, usikkerhet og det å tvile på seg selv. Kanskje lurer utsetteren på om han eller hun er smart nok til å skrive den rapporten som skal skrives. Og hva vil andre synes?

Ulempen er selvfølgelig at de dårlige følelsene ikke blir mindre når en etter hvert skal ta tak i oppgaven. Da har det fort kommet stress, angst og tidsnød på toppen av den opprinnelige følelsen av lav selvtillit. Utsettelser forverrer stress.

Man gir seg selv en følelsesmessig belønning her og nå – en lettelse – fordi man akkurat nå kommer seg unna negative følelser

Prioriterer kortsiktige behov

Kronisk utsettelsesadferd går utover produktiviteten og har negative effekter på mental og fysisk helse, leser vi hos The New York Times. Men det er ikke så lett å endre vaner, all den tid vi mennesker har en tendens til å ville prioritere kortsiktige behov fremfor langsiktige. Løsningen handler ifølge denne artikkelen da ikke om å laste ned nok en produktivitets-app. Det viktigste er å bli flinkere til å håndtere negative følelser knyttet til oppgaver man skal gjøre.

Dr. Judson Brewer, direktør for forskning og innovasjon ved Brown University´s Mindfulness Center, tar i til orde for å gi hjernen en bedre belønning enn den kortsiktige belønningen man får ved å utsette ting. Andre peker på at hvis man har forståelse for at man kan gjøre feil, behandler seg selv «godt» og er trygg på sin egen verdi, så bidrar det til å dytte motivasjon og personlig vekst i riktig retning. Man lar seg ikke tynge av tidligere feilsteg. Dette reduserer stress, som igjen er en kilde til prokrastinering.

Annonse
Annonse