Annonse
Rektor Hanne Solheim Hansen ved Nord universitet følte at hun ble presset av forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix    

Nord universitet-rektoren følte seg presset av statsråd Nybø

– Hun syntes at det var så store endringer at hun vurderte å stoppe prosessen. Å muligens ikke få lov til å sende ut styrepapirene dagen før de skulle ut, var en krevende situasjon, sier rektor Hanne Solheim Hansen ved Nord universitet til Forskerforum.

– I tillegg var det en sak i en prosess vi hadde jobbet med i ett og et halvt år – det var ikke noen god situasjon for meg. Det følte jeg som en presset situasjon, fortsetter hun.

Følte seg presset

26. juni bestemte styret ved universitetet at studiestedene på Nesna og Sandnessjøen skulle legges ned. Før styrevedtaket skulle sendes ut, var Hansen i kontakt med Nybø. Sistnevnte skal i en samtale ha gitt uttrykk for at det var store endringer, og at det var politisk vanskelig.

Hun understreker at hun ikke følte at hun ble instruert av Nybø, men på spørsmål fra Forskerforum om hun opplever at hun ble presset, svarer hun bekreftende.

– Jada, det var litt sånn «hva er det som skjer her nå?». Det var dagen før den store bunken med styrepapirer skulle ut i en viktig sak, så da følte jeg meg veldig presset, ja.

Minnet om samfunnsoppdrag

Nybø sier selv at hun ikke opplevde at hun presset rektoren. I en kommentar til NTB understreker hun at administrasjonen ved Nord universitets forslag til studiestedsstruktur i april var enormt omfattende.

Ministeren sendte derfor et brev til styret hvor hun minnet om universitetets samfunnsoppdrag.

– Brevet jeg sendte var tydelig på at dette er å gå for langt. Dette ga jeg også uttrykk for i samtaler med rektor. Men jeg mener at samtalene med rektor og styreleder har vært ærlige, gode og åpne samtaler, sier Nybø.

Stortinget skal tirsdag stemme over et forslag fra SV om å stoppe nedleggelsene på Nesna og Sandnessjøen. I Utdanningskomiteens innstilling i forrige uke kom det fram at stortingsflertallet ikke støtter forslaget.

Annonse
Annonse