Ledelse

Lars Bratsberg deler noen av rådene som kan spare virksomheten din for millioner av kroner som man kaster ut vinduet ved å hyre inn dyre konsulenter.

Sjefen (50) bygget chatbot på 20 minutter

Slik kan du teste ut ny, avansert teknologi som kan optimalisere bedriften din - helt uten IT-kompetanse.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere toppleder i Google, Lars Bratsberg, er nå i gang med å ta det europeiske akademiet Growth Tribe til Norge.

De tilbyr todagers krasj-kurs for ledere og ansatte hvor de lærer arbeidsmetodikken til suksessfulle bedrifter som Airbnb, Apple, LinkedIn og Uber. Lederne får også testet ut verktøy og ny teknologi som hjelper til med å få mest mulig ut av bedriften.

Her deler Bratsberg noen av rådene som kan spare virksomheten din for millioner av kroner som man kaster ut vinduet ved å hyre inn dyre konsulenter.

– Ikke sett i gang en svær markedskampanje til 10 millioner kroner uten å vite om det egentlig fungerer. Test ut først og sørg for at du treffer med mye større sannsynlighet, sier han.

Oppdaterte verktøy

Plattformer og digitale verktøy utvikles i et rasende tempo. Jobben til de såkalte vekst-hackerne i Growth Tribe er å holde seg oppdatert på det nyeste, som de igjen deler med programdeltakerne.

Bratsberg forteller at de største aha-opplevelsene på kursene omhandler mannlige sjefer som har bikket 50 år. De melder seg på i håp om å få en bedre forståelse av hva den nye teknologien kan brukes til.

– Egentlig har de ikke tid til å holde på med dette og forteller at det de lærer er noe de ikke skal holde på med i det daglige. De har en litt tilbakeholden holdning.

Lyspæra skinner sterkere når mennesker som overhodet ikke trodde de skulle forstå det, skjønner det

Så skjer det noe spesielt. På dag to av kurset finner sjef (50) seg selv i å bygge en chatbot på 20 minutter som går live på nettsiden og kan svare på de tre mest spurte spørsmålene til virksomheten.

– Lyspæra skinner sterkere når mennesker som overhodet ikke trodde de skulle forstå det, skjønner det.

Alt dette er gjort uten en linje med kode. Dette er noen av de verktøyene deltakerne introduseres for.

Det fins så mange verktøy som gjør det mulig å gjøre endringer raskt. Du får teste hvor mange som besøker nettsiden og kommuniserer med chatbotten.

På denne måten finner bedriften ut om det er prosesser de kan automatisere, som for eksempel kundeservice.

– Det er en liten vekstlomme i seg selv.

Fem-sekunder-test

Verktøyene som Growth Tribe tar i bruk, har de selv ikke utviklet og oppdateres hele tiden. De har derimot et eget system hvor deltakerne kan legge inn alle ideene du, teste, rangere og analysere dem.

Et av verktøyene tilbyr noe som kalles fem-sekunders-testen. Her tar man et skjermbilde av hjemmesiden din og laster det opp. Et panel av mennesker får se nettsiden din i fem sekunder og svarer deretter på tre spørsmål:

1) Hva gjør denne bedriften, 2) Hva er det de selger og 3) Hva er USP, det unike verdiforslaget?

På denne måten får du ekstremt raskt svar på om det du kommuniserer faktisk selger. I et annet verktøy kan man endre teksten på nettsiden for å finne ut hva som fungerer best – helt uten å involvere programmerere.

– Vi hadde en virksomhet som ingen skjønte hva de drev med ut i fra nettsiden. Nettsiden i seg selv var nydelig og perfekt satt opp, men budskapet kom ikke frem. Basert på tilbakemeldingene vi fikk, gikk nettsiden fra å ha en 0 prosent skåre til 82 prosent. Det betyr at 82 prosent av panelet forstod hva bedriften drev med. Det tok 20 minutter, forklarer Bratsberg.

Å kjøre disse testene krever ingen koding og veldig lite dyp kunnskap om teknologien

Man kan også forhøre seg med panelet hvilken av fire nettsideversjonene de ville gått for.

– Hvis selskapet ikke har solgt noe de første fire månedene, kan nettsiden være grunnen. Slike tester burde man gjøre på alt man driver med, hele tiden.

Det er ikke sikkert førsteutkastet kommuniserer det man vil. Kanskje kjøpsknappene var gjemt? Det finner man raskt ut ved å kjøre disse testene.

– Å kjøre disse testene krever ingen koding og veldig lite dyp kunnskap om teknologien. Dette er noe man kan gjøre raskt og man trenger ikke hyre inn utviklere eller byråer som bruker ukevis på å utvikle en løsning til 100.000 kroner. Når mann (50) klarer å bygge en chatbot på 20 minutter, ser man at det lønner seg.

Unngå at kunder hopper av

Bratsberg oppfordrer ledere til å tenke gjennom hva som er viktig for akkurat din bedrift før du tar i bruk verktøyene. Trenger du flere klikk, direkte salg eller mer synlighet?

– Det er for eksempel utrolig mange verktøy som man kan koble opp mot LinkedIn. Hvis du driver med direkte salg, er det en maskin om brukt på riktig måte, sier han.

Dersom man kobler til et direkte analyseverktøy på nettsiden, kan man høste mye data ut i fra trafikken.

– Slike ting går ofte i glemmeboka. Hvis du ser at alle hopper av to steg før de bestiller et produkt, er det kanskje noe på det steget som gjør at potensielle kunder forsvinner. Det er mye enklere å løse slike ting når man er klar over problemet.

Tips til å optimalisere nettsiden din:

1. Test ut om noe faktisk fungere for din bedrift ved å ta i bruk prøveversjoner eller gratis nettverktøy før du investerer tungt i ny teknologi.

2. Før du tester ut, finn ut hva som er viktig for ditt selskap. Er det flere klikk, direkte salg eller mer synlighet?

3. Kan du ikke kode? Ikke noe problem! Det er flere digitale verktøy som ikke krever programmeringsekspertise, hvor man enkelt kan bygge chatbots og endre tekst på nettsiden.

4. Gi ansatte frihet og spillerom til å teste ut nye løsninger for bedriften.

5. Husk å koble opp analyseverktøy til nettsiden din slik at du får mest mulig data ut av trafikken til siden din.

6. Finn ut hvilke verktøy som kan kobles opp til LinkedIn-profilen til nettsiden din. Dette er spesielt viktig om du driver med salg.

7. Se hva du kan få til selv før du hyrer inn dyre konsulenter.

8. Kjør tester med panel så ofte du kan for at nettsiden din på best mulig måte kan formidle det du vil.

Powered by Labrador CMS