Ledelse

Elly van Gils har trent, coachet og kurset ledere og ledertalenter fra hele verden i snart 30 år. Hun er bekymret for i dag men optimistisk for i morgen.

– Det verden først og fremst trenger er effektive ledere

Hjertet mitt krymper når jeg hører og ser noen av dagens ledere utfolde seg. Men noe er i ferd med å skje. Alt handler ikke lenger om å være tøffest i gata lenger.

Publisert Sist oppdatert

Det sier nederlenderen Elly van Gils. Hun er ledelses-coach ved Thnk School of Creative Leadership i Amsterdam. Van Gils har jobbet som ledertrener for toppledere over hele verden i snart 30 år, og var med å starte opp ledelsesprogrammet ved Thnk – en «skole» for kreativt lederskap som ble etablert i 2012 med ett mål for øye: å gjøre toppledere, entreprenører og gründere i stand til å møte de virkelig store utfordringene verden nå står overfor.

Effektivitet

– Først og fremst trenger verden effektive ledere, sier hun da Dagens Perspektiv møter henne etter en workshop i Oslo like før jul.

Men når Elly van Gils snakker om effektivitet, så snakker hun ikke først og fremst om effektivitet i form av å kvittere ut eposter i større tempo eller om å få sine medarbeidere til å jobbe enda litt raskere.

Hun snakker om ledere som kan være effektive i å få med seg folk for å endre verden til et bedre sted.

For det haster. Verden har dårlig tid. Skal vi noen sjanse, trengs det effektive leder.

Vi trenger ledere som folk har tro på og identifiserer seg med, sier van Gils.

– Ledere som spiller med sitt publikum og har en velutviklet resonans og evner å lytte til mennesker.

Fem egenskaper for ­effektivt lederskap

  • Menneskelig resonans – evne til å lese sine omgivelser og identifisere seg med dem

  • Sterke kommunikasjonsevner – evne til å si de riktige tingene til rett tid og til rett publikum

  • En sterk visjon – som hen evner å stå i

  • Et høyere selv – klare å være en positiv kraft og bruke emosjonell intelligens

  • Fryktløshet – du kan bli skutt ned, du må våge og klare å stå i stormen

Vi må ta styringen selv

Elly van Gils mener de fleste av oss i dag er bevisste på at vi trenger å handle. At vi som innbyggere på denne kloden må ta styringen og bidra til en bedre verden på vår måte.

Men vi er avhengige av et godt lederskap. Et godt og særdeles effektivt lederskap.

– Vi må kunne relatere til menneskelighet i våre ledere. Det holder ikke med kun med akademisk tyngde, lang erfaring eller ekspertise lenger. Problemene verden står overfor er akutte, og relevante for oss alle, sier van Gils.

– Se på Greta Thunberg. Jeg sier ikke at hun er en fremtidig leder, men hun «har noe». Alle føler noe der.

For å være en effektiv leder i en tid som skriker etter endring, må du være fryktløs, påpeker Elly van Gils. Det nytter ikke bare med empati og et godt smil.

– Ledere må være fryktløse. Ellers kommer du ingen vei. Alle vil ha en mening om deg. Og meningene om deg kan spres over hele verden på et blunk. Du kan bli skutt ned, i både bokstavelig og billedlig forstand.

Morgendagens lederskap

Dagens Perspektiv ser nærmere på hva som kreves av ledere i dagens turbulente verden der klimakrise og politisk ustabilitet truer.

LES MER:

Noe er i ferd med å skje. Alt handler ikke lenger om å være tøffest i gata

Fryktløs og hyggelig

Ifølge Elly van Gils må morgendagens ledere makte å stå stødig i sin visjon og evne å kommunisere den.

– For å klare det må du være fryktløs. Men du må også være intelligent, og ha tenkt over hvordan du skal kommunisere og nå ut med din visjon. Og ikke minst hvordan du skal få med deg folk.

– Samtidig må du være hyggelig, legger hun til.

– Det er ikke akkurat noe man kan ta en eksamen i, alt dette?

– Nei. Lederskap handler om mer enn akademiske grader. Fra psykologien heter det gjerne at alle har et «høyere selv». Og alle har et «lavere selv».

– Ledere må prøve å finne fram til sitt høyere selv, og gjennom det appellere til det høyere selv hos sine medarbeidere og sitt publikum, sier van Gils, og legger til at fristelsen med å ty til sitt lavere selv kan være stor i en opphetet debatt.

– Derfor bør morgendagens ledere også ha evnen til å holde kjeft når det er nødvendig.

I dagens gjennomsiktige samfunn nytter det ikke å gjemme seg lenger, påpeker den nederlandske forskeren.

– Jo mer transparente vi blir, jo mer ser vi de ekte egenskapene hos våre ledere. Det er ikke sikkert de var så mye bedre før. Problemet i dag er at vi alle så tydelig kan se de dårlige egenskapene.

– Det er jo noen av verdenslederne i dag som man vel kan si har et stykke igjen til et høyere selv … Er det egentlig noe håp om at «din type ledere» vil få innflytelse?

– Jeg er faktisk optimistisk. Hva som gir status og makt er i ferd med å endre seg, mener Elly van Gils. – Noe er i ferd med å skje. Alt handler ikke lenger om å være tøffest i gata lenger, sier hun.

Den gamle, «tøffest i gata-generasjonen» med ledere er på vei ut, mener van Gils.

Hun hevder å se en ny generasjon ledere som har en bevissthet for hva som er viktig og hva som trengs å gjøres.

– Den nye generasjonen ledere kommer med en type inspirerende lederskap som verden trenger, uansett om du er en politisk leder, en rektor, industrileder, teamleder eller salgsleder, spår van Gils.

Foto Ved THNK i Amsterdam skal ledere lære seg å tenke kreativt og annerledes. (Foto: THNK)

Trenger smerte for å skape endring

– Men se rundt deg da. På hvem som styrer verden. Er du ikke bekymret?

– Jo, jeg er bekymret. Veldig bekymret. Hjertet mitt krymper når jeg hører og ser noen av dagens ledere utfolde seg.

– Vi må være bekymret. Og redde, understreker van Gils. – Vi klarer ikke bevege oss hvis vi ikke tar inn over oss virkeligheten. Vi må våge å kjenne smerten for å bli bedre. Smerte er avgjørende for endring.

– Derfor må vi bli redde. Jeg er veldig redd.

Men Elly van Gils kan ikke la frykten paralysere seg. Det har hun ingen mulighet til, sier hun..

– Derfor velger jeg å være optimistisk. «In the end of the day, it’s all about what value I add», påpeker hun.

Et problem med å få til endring, er at mange velger å ikke se virkeligheten i øynene, mener den nederlandske leder-coachen.

– Sannheten er ekstremt ubehagelig. Så da blokkerer vi gjerne virkeligheten.

– Ledere kan ikke unngå sannheten. De må fortelle oss den. Men de må på den annen side heller ikke sende oss ut i håpløsheten. De må evne å kommunisere sannheten til oss i rett tid og i riktige doser. For å klare dette trenger du et skarpt intellekt, det er det ingen tvil om.

Vi klarer ikke bevege oss hvis vi ikke tar inn over oss virkeligheten. Vi må våge å kjenne smerten for å bli bedre. Smerte er avgjørende for endring

Dette er THNK

THNK School of Creative Leadership ble grunnlagt i Amsterdam i 2010. Skolen ble etablert etter et felles initiativ fra nederlandsk næringsliv og kreativ sektor i samarbeid med regjeringen og det nederlandske innovasjonsapparatet. Prosjektet fikk startkapital fra det nederlandske virkemiddelapparatet, og knyttet til seg finansielle partnere som McKinsey, Droog Design, Vodafone og Stanford.

Det første lederprogrammet ble lansert i mars 2012. Siden har mer enn 500 deltakere vært igjennom skolens topplederprogram, mens tusenvis av andre har blitt med i tilpassede programmer. I 2014 etablerte THNK seg i Vancouver og Lisboa, og snart står Dubai for tur. THNK tilbyr også programmer i partnerskap med Stanford University i California, Polifonia i Sao Paolo og Dubai Future Academy. De har kjørt enkeltstående programmer i Mexico og Bogotá.

Ny generasjon

Livet er fullt av beslutninger, påpeker Elly van Gils. Vi må stadig ta beslutninger, alle sammen. Så slik sett er jo alle ledere i sitt eget liv. Derfor må vi alle bidra til å gjøre en endering, mener van Gils.

– Et spørsmål de fleste av oss, og særlig ledere, bør stille seg selv er; Hva er jeg ute etter? Den enkelte leder alltid må ta valg. Hva vil jeg med dette? Hvor putter jeg pengene mine?

– Men du er altså like vel optimist?

– Jeg ser at det kommer en ny generasjon ledere med høy sosial intelligens og som er opptatt av etikk og samfunnsansvar, sier van Gils.

Hun framhever at det i dag finnes flere, nye veier til lederskap. Ikke bare den vanlige veien der folk fra møblerte hjem går på de rette skolene, utdanner seg til jurist eller økonom og deretter tar steget ut i lederverden.

– Kvinnene kommer, utviklingsland har fått opp talenter, flere tar steget ut av fattigdom og over i jobb og utdanning. Mangfoldet blir større.

– Det er en del av evolusjonen. Det har ikke skjedd over alt ennå, men vi er snart i ferd med å nå en kritisk masse. Og når det skjer, så skjer også endringene, spår Elly van Gils.

I sitt arbeid ved Thnk har van Gils møtt mange unge, nytenkende ledere og enda flere potensielle ledere.

– Et fellestrekk ved dem er at de alle er opptatt av endring. Sosial endring.

Powered by Labrador CMS