Ledelse

Selv om du ønsker store endringer raskt, kan det være smart å be om litt i starten, og mer først etter hvert, mener Wharton-professor.

Forsøke å få folk til å endre adferd?

Her er 3 tips.

Publisert Sist oppdatert

Lest om ledelse. Politikere og helsemyndigheter har i lang tid fortalt oss hva vi skal gjøre og ikke gjøre. Målet er å begrense covid-19 smitte.

Wharton-professor Jonah Berger, som har forfattet boken «The Catalyst: How to Change Anyone´s Mind», skriver i et innlegg hos Harvard Business Review at det er over tid kan bli vanskeligere å få folk til å følge myndighetenes anbefalninger.

Direktiver er ikke særlig effektive for bærekraftig endring fordi vi vi alle liker å føle at vi selv kontrollerer våre valg, påpeker Berger.

Vi liker rett og slett ikke å bli kontrollert av andre.

Istedenfor å prøve å overtale folk til å endre adferd, få dem til å overtale seg selv til å gjøre de riktige tingene, anbefaler professoren.

Han gir tre tips om hvordan man kan gå fram:

  • Identifiser et gap
    Pek eksempelvis på forskjeller mellom liv og lære. Folk fleste vil at egne holdninger og handlinger skal være samsvar. Å gjøre oppmerksom på denne typen gap, kan oppmuntre folk til å endre adferd, mener Berger.

  • Still spørsmål istedenfor å fastslå
    Å få et spørsmål gjør noe med egen rolle. Istedenfor å tenke på alle grunner til at man er uenig i noe man er bedt om å gjøre, tenker man igjennom ulike svar. Den som skal svare tenker igjennom egne følelser og meninger, det gjør det igjen lettere å forplikte seg. Svaret de kommer med er deres svar. De følger seg selv istedenfor andre.

  • Be om mindre
    Selv om man ønsker store endringer raskt, kan det være smart å be om litt i starten, og mer etter hvert. Har du et stort spørsmål om endring, brekk det ned til mindre, mer håndterbare biter, råder Jonah Berger.

Powered by Labrador CMS