Ledelse

Finlands statsminiser Sanna Marin. Finland var et av landene som tidlig satte inn ressurser for å minske spredningen av koronaviruset.

Kvinnelige statsledere reagerte raskere enn mannlige ledere på koronakrisen

Nå har forskningen dokumentert det: Nasjoner styrt av menn har dobbelt så høy forekomst og dødelighet av koronaviruset.

Publisert Sist oppdatert

Center for Economic Policy Research publiserte nylig studien «Women leaders do it better».

Forskningen til Supriya Garikipati og Uma Kambhampati slår vitenskapelig fast at antall dødsfall forårsaket av koronaviruset er lavere i land ledet av kvinner enn land ledet av menn. Dette gjelder også antall smittetilfeller.

Forskerne har sammenlignet land som har omtrent samme BNP per innbygger, innbyggertall, samme urbanisering og eldre og kommet frem til at nasjoner med kvinnelig statsoverhodet klarer seg mye bedre enn land styrt av menn.

Det totale korona-dødstallet var 22 prosent lavere i kvinnestyrte land.

Noe av årsaken til dette kan ifølge forskerne være at kvinnelige statsledere stengte ned landene sine tidligere.

Hastigheten på nedstengingen var avgjørende for å minske antall dødsfall i startfasen.

Tallene viser også at antall koronatester var mer tilgjengelig i land ledet av kvinner og at antall testede per million innbyggere var signifikant høyere i kvinnestyrte land.

Unngår risiko

Forskerne tror årsaken til at kvinner reagerte raskere enn menn kan ha sammenheng med kjønnsforskjeller i holdninger knyttet til risiko og usikkerhet.

I studien går det frem at kvinner var mindre villige til å risikere liv og tilsvarende mer villige til å akseptere negative konsekvenser for økonomien.

Forskerne konkluderer med at faktorene som påvirker utfallet av epidemien i de ulike landene er sammensatt. Imidlertid kan statslederens kjønn ha vært nøkkelen til å redusere antall dødsfall i tidligfase på grunn av holdninger knyttet til risiko, empati og tydelig kommunikasjon.

Powered by Labrador CMS