Ledelse

Slik kan du som leder bidra til å øke jobb-engasjementet hos medarbeiderne dine

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Du har kanskje lagt merke til at noen medarbeidere er energiske, med et sterkt følelsesmessig engasjement for jobben sin, mens andre ser ut til å kjede seg og ha liten interesse for det de gjør.

Forskjellen er det man på fagspråket omtaler som medarbeiderengasjement.

Dét skriver Rweyemamu Ndibalema, som underviser i ledelse ved University of Birmingham, i et innlegg hos The Conversation.

Ndibalema har studert jobbengasjement hos akademikere. I kjølvannet av studien, anbefaler han ledere som ønsker seg mer engasjerte medarbeidere å utforske følgende fremgangsmåter:

  • Bygg støtte i organisasjonen
    Å verdsette jobben de ansatte gjør gjennom å gi dem nye, viktigere roller er essensielt for jobbengasjementet. Forfremmelser bør imidlertid støttes også av kollegaene, ikke bare ledelsen. Det vil si at kollegaene bør få vite om det når ledelsen roser ansatte; det bidrar til å bygge støtte. Ndibalema legger til at medarbeidere føler seg verdsatt når ledelsen bryr seg om hvordan de har det. Alt i alt fører engasjement til at folk jobber hardere, skriver han.

  • Gi konstruktive tilbakemeldinger
    Klar veiledning til ansatte om hva som skal til for å forbedre den jobben de gjør, skaper større forståelse for hvordan mål kan oppnås. Dette kan fungere som en oppmuntring til å jobbe hardere, men med mindre stress.

  • Vær rettferdig
    Medarbeidere kan bli motivert til å legge mer innsats i jobben når de føler at lønna og godene de får, og vurderingene som ligger bak, er rettferdige. De ser at de kan påvirke belønningen ved å justere egen innsats.

  • Vær tydelig på roller og forventninger
    Hvor stor kontroll den ansatte opplever å ha over jobb og muligheten til å nå målene som er satt, påvirkes av hvilke oppgaver og hvilken frihet som ligger i stillingen. Tydelighet rundt rolle og forventninger påvirker motivasjon og engasjement positivt.

  • Tilby opplæring og utvikling
    Relevant opplæring bidrar til positive følelser og økt selvtillit. Det fjerner med andre ord noen hindringer på veien til fullt jobbengasjement.

Funnene til Ndibalema er ikke overraskende, men de er likevel aktuelle. Å kjenne til teoriene er ikke det samme som at det faktisk blir gjennomført.

Det er heller ikke overraskende at Ndibalema finner at det ikek bare er arbeidsgiver-faktorer som påvirker jobbengasjementet.Mye ligger også hos medarbeiderne selv.

Han viser til teoriene om indre motivasjon, som handler om at det å gjøre jobben er en motivasjon i seg selv; uavhengig av «ytre» belønning som lønn og prestisje.

Folk med høy indre motivasjon har en tendens til å ha høyere jobbengasjement enn de som har høy ytre motivasjon, konkluderer han.

Ndibalema har videre funnet at det er knyttet positive følelser og økt selvtillit til det å ha et åpent sinn og forbedre evnen til å tåle motgang.

Alt i alt er økt jobbengasjement bra forarbeidsgiver, som sannsynligvis får mer og bedre arbeid gjort, og for medarbeideren som vil føle seg bedre; både fysisk og mentalt.

Jobbengasjement bidrar rett og slett til å forløse det potensialet folk har innabords.

Powered by Labrador CMS