Ledelse

Verden trenger nytt lederskap

Alle snakker om bærekraft og mangfold, men ofte virker det som om verden styres med makt og enfold. Mens politikerne sliter med å komme seg ut av gjørma, er det opp til andre å ta ledelsen og finne en retning.

Publisert Sist oppdatert

Begrepene mangfold og bærekraft har gått fra å være krydder i nyttårstaler til hovedingredienser innen moderne ledelse. Bærekraft og mangfold tas inn i verdivurderinger og strategier og løftes fram som suksesskriterier for god ledelse. Men fortsatt styres både land og virksomheter av et ganske så stort knippe av eldre, selvgode og farlige menn.

2019 sluttet med at USAs president og Irans øverste leder kranglet på Twitter som to bortskjemte guttunger.

Natt til i dag drepte amerikanerne en iransk general i et droneangrep.

Det er innført unntakstilstand i Australia på grunn av været, mens vi her hjemme kunne gå til julegudstjeneste i forvissning om at Sylvi Listhaug tar ansvaret for norsk olje- og energipolitikk.

Dagens Perspektiv skriver mye om ledelse og hva som skal til for å lede en virksomhet – det være seg en liten rørleggerbedrift, en oppstartsbedrift, et konsulentselskap, industrigigant, organisasjon, forvaltningsvirksomhet eller politisk ledelse.

Vi trenger gode ledere

Det er mange gode ledere der ute – men de er ikke alltid så lett å få øye på i det store bildet.

Vi er avhengige av god ledelse. Verden er i en voldsom endring. Og mye av det som skjer på den store arenaen kan få konsekvenser helt ut i det minste lille lokalsamfunn. Vi går inn i 2020 – det tredje decenniet på 2000-tallet – med et større behov for klokt lederskap enn noensinne:

  • Klimaendringer og et nødvendig grønt skifte

  • Geopolitisk ustabilitet

  • Handelskonflikter

  • Brexit

  • Sosial uro mange steder – Frankrike, Hong Kong, Chile, Libanon …

  • Nasjonalisme vs globalisme – de politiske ytterkantene er på fremmarsj

  • Eldrebølge, mindre oljepenger

  • Teknologisk revolusjon – AI og automatisering, big data …

  • Arbeidslivet endrer seg – plattformøkonomi, «frilans-økonomi», økte forskjeller

«Enhver utfordring er også en mulighet», heter det i det minste lederutviklingskurs. Men hvem tar utfordringen? Vi gikk inn i 2019 med det magasinet The Foreign Policy kalte «The time of The strong men» – med Donald Trump, Memet Ercep Erdogan, Xi Jining, Vladimir Putin, Emannuel Macron og Kim Jong Il som klodens ledestjerner.

Når vi går inn i det nye året, sitter de fortsatt, men har fått selskap av blant andre Boris Johnson og Jari Bolsonario.

Denne gjengen skal altså sørge for at vi klarer å bremse klimaendringene og rette opp ulikhetene?

Stadig flere kommer til samme konklusjon: Verden trenger nytt lederskap.

Men hva slags lederskap trenger vi?

Og hvordan skal ledere manøvrere i dette terrenget?

Håp om endring

Dagens Perspektiv har søkt både nært og fjernt for å finne svar. Og situasjonsbeskrivelsen er ganske dyster.

– Vi opplever en global tillitskrise i storpolitikken, sier tidligere toppdiplomat og politiker, Kai Eide.

– Jeg er bekymret. Veldig bekymret. Hjertet mitt krymper når jeg hører og ser noen av dagens ledere utfolde seg, sier Elly van Gils, en nederlandsk lederutviklingscoach med 30 års erfaring «i faget».

Neste uke avholdes den årlige NHO-konferansen i Oslo, der norske toppledere samles til treff og framtidsrettet seminar. Om få dager starter også det årlige evenementet for den ypperste fiffen i verden: World Economic Forum i Davos i Sveits. Her møtes ledere fra politikk, næringsliv og organisasjoner fra hele verden for å diskutere hvordan ståa er akkurat nå, og gjerne hva de kan tenke seg å gjøre med den.

I Davos i år står innføring av en ny form på kapitalisme på programmet. Vel, kanskje ikke helt ny, men Word Economic Forums grunnlegger, sveitseren Klaus Schwab vil at verden skal enes om et eget «Davos-manifest» som skal understreke at selskaper (også) «må arbeide for å forbedre den verdenen de opererer i».

I en kronikk som før nyttår ble publisert i Dagens Perspektiv, skriver Schwab at selskaper vil trenge nye mål å basere seg på; «Til å begynne med, bør et nytt mål for ‘felles verdiskapning’ inkludere miljømessige, sosiale og statlige mål, som et supplement til standard finansmål». Heldigvis er det allerede tatt initiativ til å utvikle en ny standard med hensyn til disse aspektene, påpeker Schwab og viser til nye regler for verdisetting og risikovurdering av selskaper, der bærekraftsmålene nå spiller en større og mer konkret rolle.

Så kanskje «noe» faktisk er i ferd med å skje?

Dagens Perspektiv har snakket med både Kai Eide og Elly van Gils om dagens og fremtidens lederskap. Vi har også spurt ledelseseksperter om hvilke egenskaper ledere vil trenge i tiden som kommer, og vi har lett med lys og lykte etter håp.

For det er håp, skal vi tro ekspertene.

Tiden der det gjaldt å være tøffest i gata er på hell.

I ukene som kommer vil Dagens Perspektiv se nærmere på hva som kreves av ledere i dagens turbulente verden der klimakrise og politisk ustabilitet truer.

LES MER:

Powered by Labrador CMS