Ledelse

– Bedriftene sitter ikke stille, de jobber beinhardt og omstiller seg for å dra bedriften gjennom krisen. De er helt nød til å innovere for å overleve, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke

Koronakrisen har fått 3 av 4 bedrifter til å fornye seg

Jo hardere rammet bedriftene er av pandemien, jo mer innovasjon har de satt i gang, viser nye tall fra Norges Handelshøyskole.

Publisert Sist oppdatert

76 prosent av norske bedrifter har drevet innovasjon som følge av koronakrisen. Det viser helt ferske tall fra Norges Handelshøyskole (NHH).

Undersøkelsen ble gjort blant 1400 norske bedriftsledere begynnelsen av desember, kort tid etter at regjeringen foretok nye innstramninger i tiltakene mot pandemien.

– Dette er vesentlig høyere tall enn vi ser under normale omstendigheter, forteller professor Bram Timmermans ved NHH, som har gjennomført undersøkelsen sammen med professor Lasse B. Lien.

sier professor Bram Timmermans ved NHH. Foto NHH

Møter krisa med innovasjon

Normalt er det om lag 40 prosent av bedriftene som oppgir at de har drevet innovasjon i løpet av de tre siste årene. Nå har pandemien fått nytenkningen til å skyte fart.

Innovasjonene i bedriftene kan dreie seg om alt fra å utvikle nye produkter eller tjenester, nye arbeidsprosesser, ny logistikk eller distribusjon eller at de retter seg mot nye målgrupper.

– Undersøkelsen tyder på at hovedgrepet til bedriftene i møte med krisa har vært innovasjon, sier Lasse B. Lien.

– Undersøkelsen tyder på at hovedgrepet til bedriftene i møte med krisa har vært innovasjon, sier professor Lasse B. Lien ved NHH. Foto NHH

Han viser til at mange bedrifter har blitt tvunget til å tenke nytt fordi inntektene har falt bort. I tillegg har mange bedrifter hatt ledig kapasitet fordi andre oppgaver har falt bort, og dermed fått rom for å drive utvikling.

De hardest rammede tenker mest nytt

Undersøkelsen avdekker at bedriftene som er hardt rammet av pandemien har drevet mer innovasjon enn de som er mindre rammet eller ikke rammet i det hele tatt. Men selv disse bedriftene har drevet med mer innovasjon enn normalt.

Dette er vesentlig høyere tall enn vi ser under normale omstendigheter

– Noen har drevet innovasjon for å utnytte nye muligheter som har oppstått fordi folks atferd har endret seg under krisen, sier Timmermans.

Mye av innovasjonen i norske bedrifter nå handler om digitalisering, viser undersøkelsen. Aller flest peker på at de har tatt i bruk nye digitale verktøy til å kommunisere med kundene (65 prosent).

Men mange har brukt nye digitale verktøy i interne arbeidsprosesser (59 prosent) og i kommunikasjon med leverandører (53 prosent). Nesten halvparten har også mer digitalt innhold i varer og tjenester som de leverer.

Verdifullt også etter krisen

72 prosent av bedriftslederne oppgir at innovasjonene som er gjort under koronapandemien også vil være verdifulle etter at krisen er over.

– Noe er nok innovasjon bedriftene burde ha gjort uansett. Krisen har tvunget dem til å få opp tempoet, sier Lien.

Også tidligere forskning viser at kriser øker endringsviljen i organisasjoner, og dermed kan være et godt tidspunkt å gjøre omstillingsprosesser.

– Det er en større forståelse for endringer når alle ser at man er i en unntakstilstand. Det samme skjedde under finanskrisen, forteller Lien.

Noe er nok innovasjon bedriftene burde ha gjort uansett

Til tross for den krevende situasjonen oppgir 72 prosent av bedriftslederne i undersøkelsen at de ser lyst på framtiden, mens bare 14 prosent synes den ser mørk ut. Blant de som er rammet hardest av krisa er riktignok tallet 52 prosent som ser lyst på fremtiden, mens 18 prosent mener den ser mørk ut.

– Det ser ikke ut til å være noen utbredt depresjon blant norske bedriftsledere, sier Lien.

– Bedriftene sitter ikke stille

Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke kan bekrefte at det foregår mye nytenkning i bedriftene om dagen, også blant hans medlemsbedrifter innen handels- og tjenestenæringen.

En intern undersøkelse organisasjonen har gjort tyder på at ni av ti medlemsbedrifter gjør ting på andre måter enn vanlig under koronakrisen.

– Bedriftene sitter ikke stille, de jobber beinhardt og omstiller seg for å dra bedriften gjennom krisen. De er helt nødt til å innovere for å overleve, sier han.

Utvikler nye tjenester

Han mener omstillingstakten har gått kraftig opp den siste tiden. Spesielt peker han på digitalisering av handelen og utvikling av nye tjenester.

De er helt nødt til å innovere for å overleve

– Overgang til handel på nett har blitt fremskyndet med flere år. Og mange kombinerer ulike tilbud, som «klikk og hent», levering på døra og tjenester som blant annet montering i kombinasjon med varehandel, forteller han.

– Har noen bedrifter hatt litt godt av å få en dytt for å tenke mer innovasjon?

– Jeg vet ikke hvor mange som trengte det, men en krise er jo også en mulighet til å gjøre ting på en annen måte. Og de som klarer å innovere nå vil komme bedre ut av krisa, mener han.

Powered by Labrador CMS