Ledelse

Selv om småprat kan være oppløftende og distraherende for ansatte, konkluderte forskerne at det positive vektet tyngre enn det negative.

Small-talk med kollegaer kan hindre utbrenthet

Noen mener man kaster bort tiden sin med småprat ved kaffemaskinen. Forskning viser derimot at slike samtaler er med på å styrke samarbeidsevne og kreativitet.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. En 15-dagers studie omtalt av Harvard Business Review tok sikte på å avdekke hvilken effekt småprat hadde på 151 arbeidstakere.

Selv om småprat kan være oppløftende og distraherende for ansatte, konkluderte forskerne at det positive vektet tyngre enn det negative.

Problemet i dag er at mange går glipp av småpraten mellom kollegaer etter at vi flyttet arbeidsplassen fra kontoret til hjemmet.

Ledere kan derimot finne måter å integrere småpraten i den virtuelle verden og bruke verktøy for å gjøre samtalene mer inkluderende og produktive.

Flere positive følelser

Studien viser at ansatte følte seg bedre og mindre utbrente de dagene de snakket mer med hverandre. Ansatte som småpratet var også mer villige til å hjelpe andre enn ansatte som snakket mindre med hverandre.

På den andre siden var ansatte som småpratet mye lite fokuserte og mindre engasjert i arbeidsoppgavene sine, noe som begrenset deres evne til å hjelpe andre.

Folk som er gode på å lese andre mennesker rapporterte tilbake at de følte seg mindre forstyrret av småprat. Forskerne fant også ut at samtalene ikke trengte å være dype eller lange for å gi positiv effekt.

Virtuell småprat

Professorene som utførte studien har en rekke tips til ledere om hvordan de kan legge til rette for at ansatte kan bedrive småprat – selv fra hjemmekontoret.

Det første tipset handler å sette av tid slik at ansatte som ikke kjenner hverandre så godt, får noen minutter til å småprate over video. Lederen bestemmer på forhånd hvem som skal snakke med hvem.

Småpraten bør holdes lett og handle om været, sport og tv-serier, ikke om religion, politikk, romantikk og sladder.

Å poengtere overfor ansatte hvorfor småprat er viktig kan hjelpe de som har en tendens til å isolere seg selv på hjemmekontoret.

Powered by Labrador CMS