Ledelse

Nytt år, nye vaner? Da er det viktig å være klar over at å endre vanene kan være krevende og ta tid.

Nytt år, nye vaner?

Et nytt år betyr ofte å lage seg nyttårsforsett og mange ønsker å benytte anledningen til å endre vanene sine både på jobb og privat. Da er det viktig å være klar over at å endre vanene kan være krevende og ta tid, men det hjelper hvis man vet hva man ønsker å oppnå med endringen.

Publisert Sist oppdatert

– Det å endre en vane er fryktelig vanskelig, og det er ulike måter å gjøre det på, sier psykolog Cathrine Moestue. Hun trekker frem at mye handler om den enkeltes indre motivasjon. Det har nemlig mye å si for om målene du setter deg blir nådd.

Og det er ikke nødvendigvis så stor forskjell på om du ønsker å endre vaner hjemme eller på jobb for mange av mekanismene er de samme. På arbeidsplassen må man likevel forholde seg til flere og det kan være ulike forutsetninger og motivasjon for å endre vaner og sette seg nye mål. Da kan det også ha mye å si om lederen tilrettelegger for om nødvendige endringer kan finne sted.

– På arbeidsplassen ser vi at hvis den ansatte har en høy grad av indre motivasjon for å endre vanene sine, kan det lønne seg for lederen å trekke frem hva som gjenstår å gjøre for å kunne nå målet. Hvis den ansatte derimot ikke er like engasjert i å endre vanene sine, bør lederen heller innta en mer oppmuntrende holdning, sier hun. Dette gjelder uavhengig om det er snakk om enkelt medarbeiderne eller team.

Ifølge Moestue er det uansett viktig for lederen å finne ut hvor både den enkelte og teamet som helhet befinner seg når det gjelder involveringen i prosessen med å endre vaner. Hun mener at det heller ikke er dumt å gjøre eventuelle mål om å endre vaner synlig for flere.

– Man kan vurdere å henge opp en tavle som er synlig på jobben der de enkelte målene om å endre vaner er synlige, vel å merke hvis ikke selve offentliggjøringen oppfattes negativt av den ansatte.

Hun trekker også frem verdien av godt samspill på arbeidsplassen, og at medarbeidere kan bli påvirket av gode rollemodeller og ledere de ser opp til.

Bryt ned målet, og gjenta handlingen

Foto Psykolog Cathrine Moestue mener det er viktig at vi finner ut hvorfor vi ønsker å bytte vaner før vi går i gang med å gjøre endringer. (Foto: Einar Aslaksen)

Cathrine Moestue anbefaler å bryte ned et større mål til mindre delmål og hvis man vil endre eller legge til en ny vane anbefaler hun og legge den nye handlingen til en allerede eksisterende vane.

– Forskning viser at for å etablere en ny vane må den samme nye handlingen repeteres syv ganger og gjerne legges på en handling som du allerede gjør. Hvis man er flink til å følge opp dette, kan en ny vane være på plass i løpet av en måned, sier hun. Samtidig påpeker Moestue at det er viktig å være tålmodig i løpet av denne prosessen, og ikke være for hard mot seg selv. Hun minner også om at det aldri er en hundre prosents garanti for å lykkes, og mener at det viktigste er å utføre en endring i vanene når man mener det er behov for å gjøre noe.

Det å lede oss selv og finne ut "hvorfor" vi vil endre noe skal ikke handle om skam eller selvkritikk

– For å få til en varig endring må man tørre å være ærlig med seg selv, og kjenne etter hvorfor det betyr noe å få endret vanen, sier Moestue. Hun mener også at det ikke nødvendigvis har noe å si å sette i gang med å endre en ny vane ved begynnelsen av året. Det kan like godt skje på et helt tilfeldig tidspunkt. Poenget er at det ikke er datoen som skal styre når man bestemmer seg for å endre en vane.

– Mye mer viktig er å sette av tid til refleksjon og indre refleksjon, og å innse at prosessen krever en solid dose tålmodighet og ydmykhet.

Aller viktigst er det ifølge psykologen å lede seg selv når man skal prøve å endre vaner:

– Det å lede oss selv og finne ut "hvorfor" vi vil endre noe skal ikke handle om skam eller selvkritikk. Men om en ubetinget godhet mot oss selv, sier hun, og legger til:

– Det eneste valget vi egentlig har er å utvikle større selvmedfølelse først før vi prøver å endre egne eller andres vaner.

Slik endrer du vaner:

  • Finn ut hva vanen betyr for deg.

  • Bryt vanen ned i delmål

  • Knytt den nye vanen til en eksisterende vane

  • Repeter stegene og bygg på dem hvis nødvendig

Powered by Labrador CMS