Ledelse

3 intervjuspørsmål litt utenom det vanlige

Enkelte går utenom standardmalene når de skal intervjue jobbkandidater.

Publisert Sist oppdatert

Etter å ha intervjuet folk til oppstartsbedrifter i rundt 30 år, har konsulent og grunnlegger av Delphi Group, Tom Koulopoulos, konkludert med at de fleste standardspørsmålene som brukes i intervjuer er ubrukelige. I et innlegg hos Inc.com skriver han at han vet at det kan høres ille ut, men argumenterer med til at de fleste intervjuguider er utviklet for store selskaper som har firkantede hull i organisasjonen som skal fylles.

For små, entreprenørselskaper er det imidlertid ikke standardiserte kvalifikasjoner som er det viktigste, hevder konsulenten. Her må folk vokse sammen med organisasjonen, finne muligheter på egen hånd og kontinuerlig stille spørsmål ved etablerte sannheter. Dette er tre av de spørsmålene Koulopoulos selv pleier å bruke i intervjuer. Det er ingen "rette" eller "gale" svar på dem, men han mener at de bidrar til å se kandidaten som den personen han eller hun er.

  • Hva driver deg? Et ønske om suksess eller frykt for å gjøre feil?
    Tom Koulopoulos mener at det ikke er bare ett riktig svar på dette spørsmålet, og skriver at det han er ute etter er å finne ut hva det er som motiverer kandidaten til å jobbe hardt. Han understreker imidelrtid at han spør om hva som driver folk, ikke om hva som måtte paralysere dem.
  • Hvorfor er du en person som lykkes?
    Konsulenten viser til at mennesker som lykkes gjerne har tenkt mye på hva de gjør og hvorfor.
  • Hva er det som gjør deg aller mest glad?
    Vi trekkes mot de tingene som gjør oss mest glade. Pass på at du ikke dømmer noen som finner lykke i andre ting enn det du selv gjør. Let etter autentiske svar og vurder dem opp mot den kulturen og den organisasjonen du skal rekruttere en ny person inn i. Tenk etter: Vil denne personen få energi av den jobben han eller hun skal gjøre i din bedrift?
Powered by Labrador CMS