Ledelse

3 misforståelser om introverte og ekstroverte medarbeidere

Publisert Sist oppdatert

For noen år tilbake, i 2013, kom Susan Cain med boken «Quiet: The Power of Introverts in a World That Can´t Stop Talking». Cain ville gjøre verden oppmerksom på at vi har en tendens til å undervurdere de introverte, og hun ville vise hva vi går glipp av fordi vi gjør det. Ikke minst rundt om på arbeidsplassene.

Cain argumenterer for at introverte og ekstroverte jobber på ulike måter, og har i et intervju med Harvard Business Review gitt blant annet følgende eksempel: Hvis en introvert har et problem å løse, vi de trolig foretrekke rolige samtaler om problemet med folk på tomannshånd for å finne en løsning, istedenfor å kalle inn ti personer til et møte for å kaste ideer til hverandre på kryss og tvers – og hamre ut en løsning.

«Quiet« ble en bestselger, og seinere har mange fulgt opp med blogginnlegg, avisartikler og bøker om samme tema. Danske lederweb.dk har satt sammen en lang liste med vanlige misforståelser om introverte og ekstroverte, basert på Linus Jonkman, forfatter av «Introvert: den tysta revolutionen» og konsulent Anne Tang Thomsen. Dette er tre av misforståelsene:

  • Sjenanse

Misforståelse: Ekstroverte er ikke sjenerte. Ekstroverte kan være sjenerte, og også de kan ha dårlig selvtillit og dårlig selvfølelse.

Misfortståelse: Introverte er sjenererte. Introverte er ikke nødvendigvis sjenerte. De ønsker riktignok ikke å være midtpunkt for noe som handler om dem som person, men kan være det hvis handler om å drive igjennom et prosjekt eller en oppgave.

  • Lytte/ vise interesse

Misforståelse: Ekstroverte er dårlige til å lytte. Mange ekstroverte er aktive lyttere, som ofte bryter inn med egne kommentarer. Avbrytelsene er ikke et tegn på at den ekstroverte ikke lytter, men på at emnet har fanget interesse.

Misforståelse: Introverte virker uinteresserte. Det er et trekk ved introverte at de snur seg bort fra den som snakker når de skal konsentrere seg om det som sies, skriver lederweb.dk. Manglende øyenkontakt trenger imidlertid ikke være et tegn på at de er uinteresserte i det som skjer.

  • Ledelse

Misforståelse: Ekstroverte er de fødte ledere. Det er mange ledere som er ekstroverte, og de er gjerne synlige, tydelige og kommuniserer mye. Men – om de er dyktige ledere eller ikke avhenger av mye annet ved deres person og lederrollen enn at de er ekstroverte.

Misforståelse: Introverte egner seg ikke som ledere. Introverte kan bli gode ledere. De er blant annet flinke til å ikke styre og dominere samtaler, og til å ønske flere synspunkter velkommen.

Powered by Labrador CMS