Ledelse

Ærlig talt
Fremgangsrike sjefer satset på ærlig lederskap.
I en bok der Barbro Curman har snakket med tolv svenske fremgangsrike sjefer, vektlegges sannheten som et viktig organisasjonsverktøy, skriver chef.se.
De tolv sjefene bruker samme metodikk: Å se til at de får tilgang til hele virkeligheten, ikke en frisert versjon. Alle bruker de tid på å snakke med folk i ulike deler av virksomheten for å skaffe seg de brikkene som til sammen utgjør virkeligheten. Slik skaper de visjoner og mål som medarbeidere kan stå bak og kjenne seg engasjert i. Dette er en tidkrevende arbeidsmetode, men resultatet skal etter sigende være engasjerte, fornøyde medarbeidere som stoler på og respekterer sine sjefer.
Delaktighet er imidlertid ikke ensbetydende med demokrati, understreker sjefene. Å være åpen og la medarbeiderne få komme med ideer betyr ikke at alle skal få bestemme. Å være ærlig betyr heller ikke at man må si alt man vet med en gang. Noen ganger kan det være heldig for en leder å vente en dag eller to, slik at han selv har fått tenkt over og sortert virkeligheten - og det som skal skje. Man er ikke uærlig hvis man lover å komme tilbake med utførlig informasjon. Dét kan tvert imot handle om å være ærlig mot seg selv.