Ledelse

Ansatte i bedrift i Tokyo får bonus for gode søvnvaner

Japan, som er kjent for å ha en kultur der folk jobber svært lange dager, bekymrer seg over søvnmangel.

Publisert Sist oppdatert

Dette melder The Financial Times. Den britiske næringslivsavisen viser blant annet til at det i Japan har vært en kultur for å oppmuntre selv skolebarn som leser til eksamen til å ta natten til hjelp.

I Japan er både selskaper og myndigheter bekymret over søvnmangelen i nasjonen, og lite japansk selskap ved navn «Crazy» har bestemt seg for å begynne å belønne medarbeidere som har gode søvnvaner, skriver avisen.

At en arbeidsgiver skal blande seg inn i medarbeideres søvnvaner er en annen måte å tenke på enn det vi er vant til her hjemme. Vi er vant til å tenke på søvn som et personlig og privat gode og ansvar.

De får en bonus per år på cirka 5.000 norske kroner hvis de kan dokumentere minst seks timer søvn

Henter søvndata med app

Medarbeidere i «Crazy» får ifølge The Financial Times en bonus per år som tilsvarer cirka 5.000 norske kroner hvis medarbeiderne kan dokumentere et jevnt søvnmønster med minst seks timer søvn på nettene på ukedagene.

Det er selvfølgelig teknologien som gjør det mulig. I Crazy skal arbeidsgiveren etter sigende bruke en app som henter ut data fra sensorer som er lagt inn i madrassen. (Det skal være frivillig om man ønsker å være med på dette.)

Ser forretningsmuligheter

Japan skal det være flere produsenter av medisinsk utstyr som tilbyr måleutstyr som gjør det mulig for bedrifter å laste opp data om for eksempel medarbeidernes søvn. Dette skal gi ledere den informasjonen de trenger for å sende overarbeidede medarbeidere hjem for å sove, skriver Financial Times. Og det er kanskje ikke så overraskende at ulike variasjoner over denne typen teknologi utvikles og brukes på nye måter. Selv de mye brukte smartklokkene kan måle søvn. Den etiske avveiningen for ledere og politikere som jobber med personvern ligger i å ta stilling til hvordan teknologien brukes.

Søvnmangel er en tematikk som har fått en mye oppmerksomhet de siste årene, og for et par år siden ga Anna Huffington, tidligere redaktør i amerikanske Huffington Post, ut boken «Søvnrevolusjonen». Her hevdet hun at søvnmangel var en av våre største kriser. Hun argumenterte med at mangel på søvn har alvorlige konsekvenser for helsa, jobben, relasjoner og livsglede. Vi vet jo at trening og sunn mat er viktig, men søvn er den tredje grunnpilaren i god helse, skrev Huffington.

Powered by Labrador CMS