Ledelse

Ansattes begrunnelse for å velge hjemmekontor eller kontoret kan variere fra dag til dag

Dét viser en studie fra amerikanske og kinesiske forskere.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Om medarbeiderne velger hjemmekontor eller å jobbe på kontoret, kan påvirkes av praktiske ting – som hvordan de vurderer hjemmesituasjonen og om de har problemer med teknologi.

Funnene er publisert i Journal of Applied Psychology. Her hjemme har Linda Lai omtalt studien i Dagens Næringsliv.

Det er Yiduo Shao fra University of Florida, sammen med et knippe andre forskere studert hvordan fem faktorer fra arbeidsdagen før påvirker beslutningen om å velge hjemmekontor eller ei.

Fem faktorer

  • De finner at utfordringer knyttet til konflikter mellom arbeid og situasjoner på hjemmebane, økte sannsynligheten for at medarbeideren valgte å jobbe på kontoret dagen etter.

  • Det økte også sjansen for at de ansatte valgte kontoret hvis de hadde hatt tekniske problemer, for eksempel med programvare, dagen før.

  • Det samme gjaldt hvis de hadde hatt problemer med koordinering av oppgaver; problemer som det kan være lettere å løse ansikt til ansikt.

  • Stress på grunn av stor arbeidsmengde hadde motsatt effekt. Hadde de ansatte mye å gjøre, hadde de en tendens til å velge hjemmekontoret påfølgende dag

  • De ansattes vurdering av pandemirelaterte faktorer, som smittesituasjon og opplevelsen av smittevernstiltak spilte også inn. Hvis den ansatte vurderte at det var lite hensiktsmessig å dra på grunn av smittesituasjon og tiltak, var eksempelvis ikke tekniske problemer viktig for om man valgte å dra på kontoret eller ikke dagen etter.

I studien har forskerne samlet inn data fra fem arbeidsdager under pandemien; fra 127 deltagere som jobbet i et kinesisk IT-firma som lot ansatte velge fritt om de ønsket å jobbe hjemme eller på kontoret.

– Bør ikke få velge

Studien fra Shao med kollegaer viser at en rekke faktorer kan spille inn når folk bestemmer seg for om de vil jobbe hjemme eller ikke.

Mens fleksiblitet er et stikkord for mange som nå skal finne nye hybridløsninger for kontoret, har imidlertid Stanford-professor Niholas Bloom i et innlegg hos Harvard Business Review, som også er gjengitt hos e24.no, tatt til orde for at de ansatte ikke selv bør få velge hvilke dager de skal jobbe hjemme.

Én bekymring er ifølge Bloom at det er utfordrende å lede hybride team, der noen er på kontoret og andre hjemme. Dette gjelder ikke minst i møter.

Nok en bekymring gjelder mangfold: I en studie de har gjort finner de at det er mer sannsynlig at kvinner med små barn har lyst til å jobbe hjemme. I en annen studie finner de at de som jobbet på kontoret hadde større sjanse for å bli forfremmet enn de som jobbet hjemmefra.

Ser man – som Bloom – disse studiene i sammenheng, risikerer man at mangfoldet blir dårligere.

Fordi kvinner som får velge, kan komme til å jobbe mer hjemme – og dermed ikke bli like synlige som sine mannlige kollegaer på kontoret.

Powered by Labrador CMS