Ledelse

Bedrifter på nett: På tide å pusse opp hjemmesidene?

Får nettsidene dine kundene til å føle seg dumme? Kan effekten av sidene måles direkte på bunnlinjen? Hvis du nøler med å svare bør du finne ut hva som egentlig er kjernen i nettstedet ditt, mener nettsideekspert.

Publisert Sist oppdatert

Mange ledere har ikke verktøy til å vurdere nettstedet sitt. Et av virkemidlene som er utviklet, også for ledere uten særlig kompetanse på nett, er kjernemodellen – en enkel modell som brukes mye, også internasjonalt. Det er lagt vekt på at modellen skal være enkel å forholde seg til, og ifølge opphavsmannen Are Gjertin Urkegjerde Halland i Netlife Research er det enkleste ofte det beste.

Modellen setter selv lite nettstedskyndige ledere i posisjon til å kunne gjøre et kvalifisert arbeid for å forbedre nettstedet. I stedet for å si «dette kan jeg ikke, jeg må overlate det til medarbeiderne mine» kan de bruke modellen alene – eller i en prosess sammen med medarbeiderne. Det kan det bli både god ledelse og et godt nettsted ut av.

Kort sagt beskrives modellen som et enkelt og effektivt redskap for å sikre brukervennlige og lønnsomme nettsider. Den blir brukt i så vidt forskjellige organisjoner som EU-kommisjonen, Unicef, OECD og City of Ottawa. I Norge har blant andre Telenor, Gjensidige, Oslo kommune og Kreftforeningen hatt stor nytte av denne tilnærmingen, som fungerer like bra på nettsteder som på intranett.

Kjernemodellen

Are Gjertin Urkegjerde Halland er mannen bak kjernemodellen. Modellen ble lansert på Webdagene i 2007. Siden har han og kollegaer i Netlife Research vært land, strand og kloden rundt med modellen, som på engelsk bærer navnet «The Core Model».

– Det største problemet er at de som eier, utvikler og forvalter nettstedet ikke har et klart bilde av hva hverken de selv eller brukerne vil med sidene, sier Halland.


«Når alt er like viktig, er ingenting viktig. Da ender det med at brukerne roter seg vekk i utdaterte sider, uinteressante nyheter og gamle kampanjesider, i stedet for å få gjort det de egentlig kom for»

Styrt av tilfeldigheter

Resultatet er at nettstedene ender opp med å bli helt uprioriterte, bare styrt av de tilfeldige behovene til de som til en hver tid roper høyest internt i organisasjonen.

– Når alt er like viktig, er ingenting viktig. Da ender det med at brukerne roter seg vekk i utdaterte sider, uinteressante nyheter og gamle kampanjesider, i stedet for å få gjort det de egentlig kom for, ifølge Halland.

Kjernemodellen er et botemiddel for prioriteringsproblemene. I stedet for å starte med tusen interne røster og et byrå som ikke kjenner bransjen din, tar kjernemodellen utgangspunkt i organisasjonens mål og brukernes behov.

Der mål og brukere møtes

Kjernen finner du der målene dine og brukernes oppgaver møter hverandre. Da vet du hva som er det aller viktigste, og da er det også lettere å prioritere ressursbruken slik at du løser problemene og når målene dine.

– Ofte er løsningen veldig enkel og snublende nær. Svært ofte handler det om å prioritere og forenkle de viktigste kjernesidene, og simpelthen slette sidene som er veien, sier Halland.

Slik finner du kjernen i nettstedet ditt

Hva er målene for nettstedet?
  • Før du kan begynne å bruke modellen må du gjøre en grundig jobb med målene for nettstedet. Mange har mål som enten er for abstrakte (f.eks. vi skal være best), som egentlig ikke kan løses på web (f.eks. påvirke stortingspolitikere) eller som egentlig er rene virkemidler (f.eks. brukervennlige sider)
  • Gode mål skal være enkle, målbare, realistiske og helst ikke for mange. Typiske mål er økte inntekter, reduserte utgifter, økt kundetilfredshet
Hva vil brukerne dine?
  • Det neste skrittet er å finne hva som er brukernes viktigste oppgaver på nettstedet. Som regel er det noen få oppgaver, såkalte toppoppgaver, som står for svært mange av besøkene. Et enkelt tips er å spørre kundeservice eller sentralbordet. De vet som regel mye om hvor skoen trykker. Det beste er å spørre de besøkende på nettstedet ditt
  • Lag en liste over hva de besøkende kan tenkes å ville gjøre på nettstedet ditt, og be dem stemme på hva som er viktigst for dem. Det kan være å finne adressen til hovedkontoret, betale regninger eller å kjøpe billetter – avhengig av hva slags bransje du er i
  • Vær klar for overraskelser! Det du tror er helt banale oppgaver, som å finne åpningstider, kontaktpersoner eller siste kampanjeavis, kan fort stå for en svært stor andel av alle besøk til nettstedet
Identifisér kjernen(e)
  • Når du har stålkontroll på målene dine og brukernes oppgaver, er det lettere å se hva som er de egentlige kjernesidene på nettstedet. Det kan være en prisoversikt, en produktside, eller kundeservicesider som svarer på spørsmål som kundene har
  • Husk at sidene både skal støtte opp under ett eller flere av målene dine og støtte en konkret oppgave hos brukeren
Jobb sammen
  • Nå som du vet hva som er viktigst er det på tide å ta tak i problemene. Velg ut én eller flere kjerner du vil prioritere, og samle folk med ulik kompetanse og ulike innfallsvinker til en kjerneworkshop
  • Få med interessenter på tvers av organisasjonen – fra kundeservice til produkt og salg, ledelse, IT, marked og webredaksjon. Det at folk må jobbe sammen med samme utgangspunkt har den positive sideeffekten at siloene i organisasjonen ikke blir stående like mye i veien for sluttresultatet
  • Løs problemene
  • I kjerneworkshopen jobber to og to sammen med å fylle ut hvert sitt kjerneark, som regel i denne rekkefølgen: Velg først en kjerne og identifsér hvilke mål og hvilke bruksoppgaver siden skal løses. Så ser dere på veier inn: Hvor kommer brukerne fra før de kommer til kjernesiden? Som regel kommer de fra Google, men det kan like gjerne være fra sosiale medier eller andre nettsteder.
  • Veier videre: Hva vil dere guide brukeren til å gjøre etter at hun har løst oppgaven? Til slutt tenker dere tverrfaglig og løsningsorientert rundt hvordan kjerneutfordringen best kan løses. Ofte er det enkle grep med innholdet som er løsningen, ikke navigasjon og menyer
Kilde: Are Gjertin Urkegjerde Halland / Netlife Research
Powered by Labrador CMS