Ledelse

Toppidrettssjef Tore Øvrebø sier han ikke har noen planer om å trekke seg, til tross for dårlige resultater i OL.

– Bør bli sittende

Toppidrettssjef Tore Øvrebø bør fortsette å kjempe, dersom han mener han har noe å kjempe for, mener professor Jan Ketil Arnulf ved BI.

Publisert Sist oppdatert

Olympiatoppen får flengende kritikk etter den begredelige norske medaljehøsten i Rio-OL. Tidligere gullvinner i spyd, Andreas Torkildsen, mener Olympiatoppen har prioritert administrasjon fremfor utvikling av utøvere, og aviskommentatorer krever Tore Øvrebøs avgang.

– Dette handler om ambisjoner, som kommer før resultatene. Det er klart Norge skal ha ambisjoner i sommer-OL. Like klart er det at prestasjonene vil variere over tid for et så lite land som vårt. Norge kunne fint tatt gull i flere idretter her, og det var bare små marginer i flere tilfeller, sier BIs Jan Ketil Arnulf.

Han tror ikke medaljesituasjonen kan spores tilbake til Toppidrettsjefen, og hevder at dette hverken er hans feil eller fortjeneste.

– Han bør bli sittende. Likevel er det slik at hans kontrakt går ut før neste sommer-OL. Det vil bli uro rundt hans kandidatur etter dette – fortjent eller ufortjent. Spørsmålet er om det hadde vært best å ha en kontinuitet i de neste fire årene, utdyper Arnulf.

Foto BI

– Ingen ny oppvask

Øvrebø selv tror ikke på en ny oppvask, a la etter London-OL, der det såkalte Tvedt-utvalget kom med kritikk av tidligere toppidrettssjef Jarle Aambø og Olympiatoppen i sin rapport. Et utvalg ble den gangen satt ned for å komme med en «ekstern vurdering» av Olympiatoppen etter lekene, som endte med den dårligste medaljefangsten siden OL i 1984.

– Vi kommer til å fortsette å jobbe slik vi har gjort. Hjelpe utøvere som har gjort det bra etter å ha kommet opp gjennom særforbundene sine, sier Tore Øvrebø til VG.

– Kjemp videre

Jan Ketil Arnulf peker på tålmodighet og tiltro til planen som viktige fokusområder for både toppidrettssjefen og styret i arbeidet fremover.

Mine to råd går både til styret og til toppidrettsjefen selv: Styret bør ikke gjør noe forhastet, men heller satse på kontinuitet og fornuft i oppkjøringen til neste OL. Det kan bety å endre lederteamet i høst, for at det kan stå ut perioden. Øvrebø bør kjempe for planen sin, dersom han føler han har noe å kjempe for. Men han bør kke kjempe for sitt eget navn og æren. Dersom han ikke ser en klar vei til gullet i neste runde, bør han imidlertid overlate roret til andre, sier Arnulf.

Mener Torkildsen lyver

Tore Øvrebø slo hardt tilbake mot kritikken fra Andreas Torkildsen, og mente at han ikke snakket sant.

Han påpeker også overfor VG at Olympiatoppens modell knapt har satt seg, og at den må få lov til å virke litt. Man kan ikke knipse og forvente resultater med en gang.

– Vi kommer til å ha en evalueringsprosess i samarbeid med særforbundene. Vi vil se hva de mener vi kan forbedre, og så vil vi si hva vi mener de kan forbedre. I tillegg vil vi sette ned et eksternt utvalgt, slik at vi får et eksternt blikk, fortsetter han, og sier at Olympiatoppen er «like opptatt av resultater» som mediene.

Øvrebø sa også til avisen at han ikke er fornøyd med resultatene, men at Olympiatoppen jobber etter samme modell som vinteridrettene, og der gjør vi det bra.

– Jeg tror ikke det er knyttet direkte til meg som person at det går dårligere her enn på vinter-OL, sa Øvrebø, og presiserte at han ikke har planer om å trekke seg fra sin stilling.

Powered by Labrador CMS