Ledelse

De kriminelles far
FRA PAPIRAVISEN: - Hvis du har vært god til å selge stoff på gata, så klarer du å selge turtøy til folk i butikken.
Vi er i turtøyforretningen Stormberg i Storgata i Oslo. Mellom siste nytt i anorakker, vindbukser og plakater om klimareduksjoner står innehaver Steinar Olsen og forklarer om forretningens noe spesielle personalprofil:
- 25 prosent av de som jobber her har hatt problemer med å komme inn på arbeidsmarkedet. Det er tidligere stoffmisbrukere, kriminelle, skoletapere eller folk med psykiske eller fysiske problemer, sier han.
Stormberg er drøye ti år gammel, en tid med eventyrlig suksess, med en årlig vekst på opptil 30 prosent og en omsetning på 149 millioner kroner i 2008. I dag teller selskapet 80 ansatte, med forretninger i Kristiansand, Oslo og Stavanger.
Olsen, som etablerte konseptet, har på alle måter gått mot strømmen. Han jobber i en av landets mest lukkede bransjer, der det er vanlig å hemmeligholde hvor varene som selges kommer fra. Olsen står for full åpenhet, oppgir navnet på alle fabrikkene i Kina der klærne blir produsert, og maner andre til å gjøre det samme for å bedre arbeidsforholdene der.
CV: kriminell
Her hjemme fører han en meget bevisst og annerledes personalpolitikk. En av fire som ansettes skal ha hatt store problemer med å komme inn på arbeidsmarkedet og dermed gjerne ha en feil på rullebladet. Han rekrutterer fra fengsler og fra NAV.
- Jeg er ikke ute etter arbeidssøkere som er sprengfulle av eksamener og eviglange CV-er. Når jeg gjør jobbintervjuer, spør jeg ikke om hva vedkommende har gjort, men hva de vil bruke livet sitt til, sier Olsen.
Han mener det er altfor lett å sette folk i bås ut fra hva slags bakgrunn de har, eksamen sånn, innvandrer, kriminell osv. Selv om vedkommende har sonet en dom for noe kriminelt, har han mulighet til å gjøre et valg om å gå en annen vei.
- Hva slags egenskaper ser du etter?
- Den som skal ansettes må være motivert. Det er de som kommer. Man må være ærlig, modig, inkluderende og man må identifisere seg med våre grunnverdier om bærekraftighet og at alle må ta vare på miljøet, sier Olsen. De aller fleste han har tatt inn til intervju er blitt ansatt, og de er her ennå. En har sluttet, men det var for å starte på studier.
Gammel gjeld betalt
For fem år siden rekrutterte Olsen en av Oslos tyngre rusmisbrukere. Øystein hadde prøvd det meste, tigget til seg penger, men hadde kommet seg over på metadon. Han fikk tilbud om jobbintervju og etter hvert jobb hos Olsen. I dag har han rykket opp fra lageransatt til Stormbergs reklamasjonsansvarlig med strålende resultater ifølge sjefen. Det siste avdraget til statens innkrevingssentral er betalt og mannen skal kjøpe seg eget hus.
- Hvorfor denne profilen? Er det et etisk valg, eller ser du muligheten til å tjene mer penger ved at du får de mest lojale medarbeiderne?
Olsen smiler før han svarer at dette har helt og holdent med et sosialt ansvar å gjøre.
- Som arbeidsgiver har jeg et ansvar for å gi alle i samfunnet en arbeidsmulighet. Og jeg mener alle andre arbeidsgivere også har det. Vi selger varene våre i et samfunn, og det samfunnet består av alle slags folk, sier han. Det samme har han sagt til NHO-sjef Finn Bergesen. Responsen var positiv, men det førte ikke til at NHO satte noen form for krav til medlemsbedriftene.
Regjeringen har også signalisert stor interesse for Olsens metoder, men har ifølge Stormberg-grûnderen ikke gjort nok for å få offentlige arbeidsgivere til å ansette mennesker som vanligvis sliter med å komme inn på arbeidsmarkedet. Stormbergeieren sier han er svært skuffet over at ikke flere private og offentlige arbeidsgivere tar mer ansvar.