Ledelse

Derfor bør du la ansatte skrive sine egne stillingsbeskrivelser

Publisert Sist oppdatert

I dag blir mange nye produkter personalisert til hver enkelt. Radio må vike for strømming, biler tilpasser seg automatisk til sjåføren, reklamen på nett er personlig. Men ikke jobben vår.

En stillingsannonse er generell, og inneholder noen spesifikke oppgaver som må løses av en kandidat. Når stillingen besettes, beholdes dette generelle språket, når man i stedet kunne benyttet muligheten til å oppdatere stillingsbeskrivelsen underveis for å passe mer til kandidaten.

– Det er den mest effektive måten å holde folk interessert og engasjert på. Du kan prøve teambuilding og flotte frynsegoder, men det som engasjerer folk mest er en interessant jobb. Får de være med på å utforme den selv, er mye gjort, skriver Vivek Bapat, visepresident i SAP, til Harvard Business Review.

Ifølge han bør en stillingsbeskrivelse blant annet ta innover seg hva en ansatt er flink til, hva som engasjerer dem, hvordan de ser for seg utviklingen sin og hvilke type ansvarsområder de kunne tenke seg.

Han kommer med tre eksempler på ansatte som kunne tjent på å være med på å utforme sine egne jobb-beskrivelser.

La altruistene få hjelpe

Noen ansatte har en naturlig tendens til å hjelpe andre, selv om det ikke nødvendigvis står i stillingsbeskrivelsen deres.

Her anbefaler Bapat å gjøre disse hjelpsomme handlingene til en offisiell del av jobben deres. Informasjonsdeling, nettverksbygging, trivsel og arbeidsmiljø er aldri negativt for en arbeidsplass, og hvis det ligger i noens natur å jobbe med dette bør de få lov til å gjøre det også.

Prøv å skreddersy stillingen til personen i stedet for omvendt

Klare mål til de store tenkerne

Alle organisasjoner trenger mennesker med store tanker og visjoner. Men for mange av dem er ikke nødvendigvis positivt, og spesielt ikke hvis de har litt uklare mål.

Ofte kan det derfor være en idé å snevre ned de store ideene til noen områder, skriver Bapat.

– Finn ut hvilke områder som engasjerer den ansatte mest, og hva innenfor dette området den ansatte kan påvirke. Dette blir rammeverket. Deretter kan man gi medarbeideren friere tøyler til å jobbe selvstendig innenfor dette ansvarsområdet, skriver han.

Nye stillinger til de kreative

De kreative sjelene kan av og til se ut som om de ikke passer helt inn på en arbeidsplass. De vil helst jobbe med andre ting, og har kanskje ideer som ikke resonnerer helt med det etablerte. Her er stillingsbeskrivelsen et godt verktøy, skriver Bapat.

– Prøv å skreddersy stillingen til personen i stedet for omvendt, og la personen få kreativt utløp. Spesielt hvis du synes at ideene og tankene til personen passer inn i framtidsbildet du har av organisasjonen.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS