Ledelse

Benedicte Schilbred Fasmer har vært toppleder i Sparebank 1 SR-bank i ett år.

– Det viktigste i år har vært å bli kjent med organisasjonen

Pandemien gjorde at det tok fem måneder før den nye konsernsjefen møtte hele ledergruppen sin samlet, ansikt til ansikt.

Publisert Sist oppdatert

Dagens Perspektiv kartlegger årlig toppledere og lederskifter i de 50 største selskapene på Oslo Børs.

I år er det tre nye kvinner inne på lista.

Benedicte Schilbred Fasmer har vært konsernsjef i Sparebank1 SR-Bank i ett år.

Fasmer satt i konsernledelsen i DnB, hvor hun valgte å slutte i 2019. Før hun kom til Sparebank1 SR-Bank ledet hun Corporate Market i Fremtind forsikring.

– Hvordan har overgangen fra dine to forrige lederstillinger – leder på nest høyeste nivå i DnB og leder for bedriftssatsingen i Fremtind – til toppjobben i Sparebank1 SR-Bank vært? Hva er den største forskjellen?

– Jeg har fått ansvaret for å lede den kanskje mest spennende banken i Norge. Sammenlignet med å ha divisjonsansvar, som jeg har hatt tidligere, har det å lede et finanskonsern flere fasetter.

– Den viktigste dimensjonen er å få ulike fagmiljøer og selskaper til å samhandle godt på tvers. Jeg har en ledergruppe med sammensatt kompetanse og ansvar for ulike deler av virksomheten, men vi har alle felles mål. SR-Bank har en kultur det bor sterk kraft i og som jeg ha tro kan levere i sum mer enn å bare være en bank.

Den viktigste dimensjonen er å få ulike fagmiljøer og selskaper til å samhandle godt på tvers.

– Hva har vært de viktigste oppgavene i din nye lederrolle dette året?

– Den viktigste oppgaven i år har vært å bli kjent med organisasjonen og at de ansatte har lært meg å kjenne. Det har vært ekstra krevende fordi vi er og har stått i en pandemi. Eksempelvis tok det fem måneder før jeg møtte ledergruppen min samlet og ni måneder før jeg møtte de øvrige lederne i konsernet fysisk. I tillegg har det første året dreid seg om å sette strategien og rigge organisasjonen for å kunne levere på strategien.

– Det er langt flere menn enn kvinner som er toppledere i de 50 største selskapene på Oslo Børs, men i år viser tallene at det er flere kvinner som er ledere på dette nivået enn noen gang. 9 av de 50 selskapene ledes av en kvinne. Hva tenker du om tallene?

– Det er en utrolig gledelig utvikling – men også naturlig. I SR-Bank har vi nå 50/50 med menn og kvinner i konsernledelsen. Det er et bevisst valg, samtidig som vi har valgt de beste kandidatene og kjønn ikke har vært utslagsgivende.

– Jeg er opptatt av å løfte denne problemstillingen også når jeg treffer bedriftskunder. Statistikken tilsier at det skal være like mange kvinnelige arvtakere som menn, men det er dessverre sjelden jeg møter døtre som har overtatt familiebedriften. Jeg håper at dette etter hvert blir en naturlig del av agendaen også i norske små og mellomstore bedrifter og at kvinnelige og mannlige arvinger får like muligheter til å overta.

Powered by Labrador CMS