Ledelse

– Enere bruker hjernen bedre

De beste idrettsutøverne bruker hjernen på en annen måte enn andre, viser en studie av 66 norske utøvere.

Publisert Sist oppdatert
Om studien

Etter VM-gullet på 10-kilometeren fortalte Marit Bjørgen hvordan hun klarte å stenge smerten ute i det knallharde løpet. Istedenfor å tenke på smerte, fokuserte hun på en helt konkret teknisk arbeidsoppgave: God tyngdeoverføring på skiene.

Da Martin Johnsrud Sundby gikk inn til bronsemedalje på 15-kilometeren var han så sliten at synet begynte å svikte. For å motivere seg selv underveis snakket han med seg selv: «Jeg vinner hvis jeg vil». «Jeg vinner hvis jeg vil.»

– Sterke til sinns

– De beste toppidrettsutøverne er mennesker med sterke sinn, og dette er teknikker som brukes for å sortere bort negative tanker. De beste utøverne har en utrolig evne til å fokusere på arbeidsoppgavene sine, sier Harald Harung, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo.

Harung har i en årrekke har studert enere og deres topp-prestasjoner. Sammen med forskere fra Maharishi University of Management i USA har han intervjuet enere på ulike felt, og de har også målt hvordan hjernene deres oppfører seg.

I en av studiene blir hjerneaktivitet og psykologi hos 33 norske toppidrettsutøvere av ypperste klasse sammenlignet med 33 idrettsutøvere på mer gjennomsnittlig nivå. Funnene viser at enerne har bedre integrasjon mellom de ulike delene av hjernen enn de øvrige. De beste scorer også høyere enn de andre på selvutvikling.

Enere innen idrett og ledelse

Ingen av utøverne i årets ski-VM har vært med i studien, men forskerne har studert tilsammen 100 nordmenn og svensker som alle er eller var enere på sine felt. Det være seg innen idrett, musikk eller næringslivsledelse. Funnene de har gjort viser at enerhjernene fungerer annerledes enn hjernene til personene i kontrollgruppene. Både næringslivsledere og toppidrettsutøvere ifølge Harung et «høyere utviklet sinn»

– De tenker mer helhetlig, langsiktig og forebyggende. De er flinkere til å lære, drar nytte av sine erfaringer og ser mer positivt på seg selv og livet enn menneskene i kontrollgruppen. De er dessuten vekstorienterte, og tar i større grad ansvar for sine egne liv.

Fokuserer på det viktige

I studien av idrettsutøverne ble alle forstyrret av en lyd mens de skulle løse en oppgave. Resultatene av målingene avslørte at de beste idrettsutøverne var langt flinkere til å se bort fra forstyrrelsen enn kontrollgruppen.

– De beste utøverne sluttet nesten umiddelbart å reagere på den forstyrrende lyden. De brukte bare en tredjedel av den tiden det tok for kontrollgruppen på å gjenopprette fokus. Studien viser at idrettsutøvere i verdensklasse er langt flinkere til å fokusere på det som skal til for å prestere sammenlignet med kontrollgruppen, sier Harald Harung, som illustrerer poenget med en historie fra golfbanen.

Historien forteller at det kom en bulldoser forbi da en stjernespiller i golf var kommet til det siste hullet. Likevel traff spilleren godt med sine siste slag.

– Da spilleren etterpå ble spurt om bulldoseren hadde forstyrret ham, så han helt uforstående ut. Han hadde verken sett eller hørt noen bulldoser.

factbox_121

Om studien
Powered by Labrador CMS