Ledelse

Er du leder for fageksperter? Mye kunnskap kan føre til at de får mindre følelser for faget

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Har du som leder opplevd at de fremste ekspertene i organisasjonen hos dere har mindre følelser for faglige opplevelser og erfaringer enn nybegynnerne?

I så fall er det ikke unikt.

På tvers av flere studier, som inkluderer både eksperimenter og observasjoner, har forskere fra Kellogg School of Management, Northwestern University, funnet at eksperter får mindre følelsesladede reaksjoner enn nybegynnere.

Funnene peker i retning av at følelsesmessig «nummenhet» kan være en uventet nedside ved ekspertise, skriver KelloggInsight i en artikkel om studien.

Det finnes mange andre studier om de positive sidene ved å være ekspert på noe, men disse funnene utfordrer altså det tradisjonelle synet om at kunnskap kun er et gode.

Studiene er gjort av Loran Nordgren, professor i ledelse og organisasjon, Derek Rucker, professor i markedsføring – begge fra Kellogg – og Matthew D. Rocklage fra University of Massachusetts Boston.

Forskerne har blant annet sett at filmkritikere som er eksperter skriver mindre følelsesladde anmeldelser enn nybegynnere. Et lignende mønster har de funnet for vin- og øl-anmeldelser.

Hvorfor?

Ekspertene har så mye kunnskap at de har en struktur og en arkitektur for å analysere informasjon, noe som igjen gjør at de kan være mer konsekvente og strukturerte i sine vurderinger.

Men - når ekspertene bruker slike kognitive strukturer, så endres opplevelsens natur, ifølge forskerne.

Eksempelvis: En god vin blir for en vinkjenner ikke bare en vin å nyte, men vin som skal analyseres og sammenlignes opp mot andre; målt etter kvalitet.

Men det virker ikke som om eksperter er «dømt» til følelsesmessig nummenhet. Det er bare hos eksperter som faktisk bruker kunnskapen sin, forskerne registrerer fallende følsomhet.

I et eksperiment hvor eksperter blir bedt om å fokusere på følelser, ikke ekspertise, var følelsene igjen tilstede.

Rucker mener forskningen gir ny innsikt i hva det betyr å være en ekspert. Dét kan være nyttig innsikt også for ledere som skal lede eksperter.

Forskningen er presentert i artikkelen «Emotionally Numb: Expertise Dulls Consumer Experience» i Journal of Consumer Research.

Powered by Labrador CMS