Ledelse

Et par tips for å finne god energi på jobben

Kroppens fysiske tilstand påvirker sinnet, og vice versa. En danser som er vant til å prestere med fullt fokus deler noen råd.

Publisert Sist oppdatert

Lest om selvledelse. Kan vi lære noe om å finne god energi på jobb av dansekunstnere? Kristiania stiller spørsmålet i en artikkel på egne hjemmesider og forskning.no.

Kari Hoaas er professor ved Institutt for scenekunst ved høyskolen Kristiania, hvor hun blant annet underviser i dans og formidling. Hun viser til at dansekunstnere jobber mye med hvordan de kan påvirke sin egen energi, og hvordan de alle oppfatter, tolker og påvirker hverandre.

Det er ikke konfliktløsing eller problemløsing hun tar tak i her. Men vi påvirker hverandres humør og væremåter også i andre yrker, og poenget hennes er at den tilstanden vi er i fysisk, påvirker sinnet – og vice versa. Hun gir i artikkelen noen tips om hvordan man kan justere egen energi for eksempel hvis man er nedfor, urolig eller sint. Her er kortversjonen av et par av tipsene:

Pust 4 ganger 4 når du blir trigget eller nervøs

En teknikk som ifølge Hoaas brukes blant annet av idrettsutøvere og i forsvaret for å roe ned nervesystemet og pulsen før man skal prestere. Den brukes også i meditasjon:

  • Pust inn mens du teller til fire

  • Hold pusten inne mens du teller til fire

  • Pust ut mens du teller til fire

  • Paus igjen mens du teller til fire

Gjenta fire ganger.

Snu egen energi med enkle, fysiske øvelser

Hvis du er sliten, i dårlig humør eller står fast i et problem uten å komme videre, kan det hjelpe å flytte litt rundt på energien din. Løp opp og ned trappa et par ganger, ta ti pushups eller stå på hodet i et minutt, tipser Hoaas.

Alt dette er det kanskje ikke så enkelt å få til på alle arbeidsplasser, men hun minner også om at bare det å smile – selv om du ikke føler for det – har positiv innvirkning på følelser.

Powered by Labrador CMS