Ledelse

Posten-sjef Dag Mejdell har tatt med seg sikkerhetstankegangen fra sin tidligere jobb i sprengstoff­selskapet Dyno, sier han.

Får bonus for å rapportere nestenulykker

Antallet rapporterte nestenulykker i Posten er tredvedoblet på fem år. Det har ført til at antallet ulykker har gått betydelig ned.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Dagens Næringsliv.

Med bedre rutiner og en daglig jakt etter nesteulykker, har Posten klart å få ned antallet ulykker på jobb. Dette arbeidet gir flere av Postens ledere bonuser.

Lederne blir målt på hvor mange nestenulykker de klarer å rapportere – en del av den såkalte «Posten-metoden», der virksomheten systematisk forsøker å få ned sykefraværet. I tillegg tester Posten de ansattes helse, som Ukeavisen Ledelse skrev om i forrige uke.

Tiltakene har ført til en reduksjon i sykefraværet med 25 prosent.

Konsernsjef Dag Mejdell, som tidligere har jobbet i sprengstoffselskapet Dyno, har tatt med seg sikkerhetstankegangen fra sin tidligere jobb, forteller han.

– Da gikk jeg aktivt ut og ba om at alle nestenulykker skullerapporteres helt opp til øverste nivå. Noen ledere på et visst nivå fikk også bonus for antall nestenulykker, sier han til Dagens Næringsliv.

Resultatet ble at antallet registrerte nestenulykker gikk opp fra 100 til over 17.000, og videre opp til over 31.000, der det nå har stabilisert seg.

– Det var mange som ikke skjønte poenget. Noen argumenterte med at «det strider mot min tenkning å fortelle sjefen om alt som kunne gått galt». «Dette har vi god kontroll på», sa de. Men når vi rapporterer 30.000 nestenulykker, viser det at det er mye hver dag som har potensialet til å bli en arbeidsulykke, sier Mejdell til avisen.

Rapporteringen virker: I 2008 ble det registrert 447 skader som førte til fravær i Posten. I 2012 var tallet redusert til 167.

Powered by Labrador CMS