Ledelse

Fem spørsmål du bør finne svar på før du sier «ja» til en lederjobb

Det er ikke sikkert høyere lønn, økt status og mer ansvar gir deg mer i livet enn en bedre CV. Her er fem spørsmål du bør kjenne svaret på flør du sier «ja til en lederjobb.

Publisert Sist oppdatert

Fast Company har spurt ledene hodejegere om hvilke spørsmål en lederkandidat bør finne svarene på før hun eller han takker «ja» til tilbudet om en ny lederjobb, skriver det svenske nettmagasinet Chef.

1. Kommer jeg virkelig til å lede andre?

Å være sjef eller få økt ansvar innebærer ikke automatisk personalansvar. Mange lederroller handler om å være sjef over et fagområde, et produkt eller en prosess – og ikke om å lede andre mennesker.

Finn ut nøyaktig hva slags lederansvar du skal ha. Dersom det innebærer personalansvar, så spør deg selv om du er klar for å ta det ansvaret.

2. Hvordan kommer en vanlig dag på jobben til å se ut?

Din kalender kommer sannsynligvis til å bli mer tettpakket og du må helt sikkert forholde deg til flere enn tidligere og bruke mer tid på møter utenfor ditt vante arbeidsmiljø. Om det føles mer skremmende enn motiverende, bør du tenke deg om før du takker ja til en lederjobb.

3. Hvordan vil mitt arbeid vurderes?

Å gå fra å være medarbeider til sjef innebærer softe at det ikke bare er dine egne prestasjoner som blir vurdert av dine ledere – nå ligger også det teamet eller det området du har et lederansvar for i evalueringspotten. Du vil bli bedømt ut fra hvordan dine folk presterer.

Du bør på forhånd finne ut hvilke forventninger det er til deg og hvordan virksomheten kommer til å bedømme deg og ditt ansvarsområde før du starter i en ny lederstilling. Sørg for at du selv finner kravene rimelige, før du tar jobben.

4. Hvor stor innflytelse vil jeg egentlig få?

Å leder et område eller et team av medarbeidere uten å ha innvirkning på eventuelle nyansettelser, uten å kunne sette mål på vegne av teamet eller uten å kunne gi påskjønnelser til «de beste» eller å ha fullmakt til å «ta tak i» de mindre gode – det vil føre til en frustrerende hverdag. HA klart for deg hvilke muligheter , begrensninger og fullmakter du får i din nye rolle.

5. Hvorfor sluttet den forrige sjefen?

Å sjekke ut hvor lenge din forgjenger satt som leder og hvorfor hun eller han sluttet, vil si mye om hva slags støtte du har både oppover og nedover i systemet. Var det fordi vedkommende ikke så de mulighetene som lå der? Fikk hun/han tilbud om en enda bedre stilling? Eller var kravene så harde å leve opp til at vedkommende rett og slett ga opp?

Dette kan være viktige spørsmål å få svar på. LinkedIn og andre sosiale medier kan gi flere svar her.

Bonusspørsmål

Det kan også være svært nyttig å ta rede på om hva slags generelt syn organisasjonen din har på lederskap. Ser de etter medarbeidere som kan vokse og utvikle seg, og dermed bli lenge i virksomheten, eller går ledelsesfilosofien mer i retning av detaljstyring, disiplin og kontroll?

Dersom ledelsesfilosofien generelt krasjer med din egen, bør du tenke deg godt om før du takker ja til jobben.

Powered by Labrador CMS