Ledelse

Administrerende direktør i Forskningsrådet, Arvid Hallén, er på veg ut. Hvem blir nestemann til å råde over fondets årlige donasjonspott på ni milliarder kroner?

Forskningsrådet søker ny sjef - dette skal til for å få jobben

Publisert Sist oppdatert

Siden 2004 har Arvid Hallén hatt jobben som administrerende direktør i Norges Forskningsråd, som årlig fordeler om lag ni milliarder kroner til forskning og innovasjon. Nå skal en ny sjef inn.

Personen som får jobben vil få "det overordnede strategiske ansvaret for virksomheten og skal sørge for at Forskningsrådet arbeider for et mer innovativt og bærekraftig samfunn," heter det i utlysningen, som fortsetter:

"Som Forskningsrådets administrerende direktør må du ha solid ledererfaring fra kunnskapsintensiv organisasjon, interesse og innsikt i forskningspolitikk og evne til å håndtere en kompleks virksomhet med stor oppmerksomhet fra media og andre interessenter. Du er en samlende, tydelig og trygg leder som er vant til å balansere mange interesser og som kan ta en synlig posisjon på vegne av organisasjonen, både nasjonalt og internasjonalt."

Det er konsulentene i Visindi som står for ansettelsen av ny forskningssjef. Blant deres ønskede arbeidserfaring og kompetanse vil en god kandidat til jobben fylle følgende kriterier:

  • God samfunnsforståelse og innsikt i politiske prosesser og offentlig forvaltning
  • Solid ledererfaring fra kunnskapsorganisasjon
  • Innsikt i norsk forskning både i offentlig og privat regi
  • Innsikt i internasjonal forskningspolitikk og -organisering
  • Erfaring fra organisasjons- og virksomhetsutvikling og forbedringsarbeid
  • God forståelse for norsk arbeids- og organisasjonskultur
  • Innsikt i den teknologiske utviklingen og forståelse for hvordan teknologi/digitalisering kan bidra til å effektivisere virksomheten og gi bedre kvalitet
  • Erfaring med mediehåndtering og påvirkningsarbeid
  • Meget gode kommunikasjonsferdigheter muntlig og skriftlig på norsk og engelsk

Det påpekes at aktuelle søkere må ha høyere relevant utdannelse for å lykkes i stillingen, og at "doktorgrad er en fordel." Stillingen er en åremålsstilling for seks år, med mulighet for forlengelse i ytterligere en periode. Nåværende administrerende direktør har hatt stillingen i to perioder, og Forskningsrådet opplyser at det er derfor stillingen nå lyses ut.

«Lønn etter avtale»

Morgenbladet skrev i desember 2015 om lederlønningene i rådet, og konkluderte at «flere av Forskningsrådets direktører har høyere årslønn enn statsministeren.»

Kunnskapsdepartementet, som Norsk Forskningsråd ligger under, ba i den sammenhengen om at lønnsnivået justeres ned «neste gang noen skal ansettes,» til et nivå som er vanlig i andre statlige virksomheter. I utlysningen av stillingen står det «lønn etter avtale».

Nåværende administrerende direktør Hallén har en årslønn på 2,17 millioner kroner. Divisjonsdirektørene tjener opptil 1,8 millioner kroner i året.

Å hoppe etter Hallén

Før Hallén tiltrådte stillingen i 2004 var han områdedirektør for kultur- og samfunnsforskning i Norges forskningsråd i åtte år før han inntok sjefsstolen i samme organisasjon. Tidligere har han blant annet vært instituttsjef ved Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR), hvor han også var ansatt som forsker i årene før.

Hallén er utdannet magister (tilsvarende doktorgrad) i sosiologi ved Universitetet i Oslo.

Søknadsfristen er satt til 14. april 2016. Dagens Perspektiv kommer tilbake med søkerlisten når den er klar.

Powered by Labrador CMS