Ledelse

Rosenborg–trener Kåre Ingebrigtsen blir kritisert av ledelsesekspert.

– Fotball er følelser

Det er dødfødt å sammenlikne fotballedelse med vanlig ledelse, mener Rosenborg–sjef.

Publisert Sist oppdatert

I kjølvannet av lederutvikler Rune Semundseths kritikk mot Rosenborg–trener Kåre Ingebrigtsen, der Ingebrigtsen ble beskyldt for å være en tvilsom rollemodell og kulturbygger, påpeker RBK-leder Trond Alstad at vi ikke må glemme at fotball handler om følelser. Og ledelse i fotballklubber handler langt mer om følelser enn i næringslivet, mener han.

– Forskjellen er veldig viktig. Rett etter en kamp kan ikke en fotballtrener bedømmes etter de samme kriteriene som en næringslivsleder, sier Alstad, som har ansvaret for strategi, organisasjon, kommunikasjon og samfunnsansvar i klubben.

Foto Rosenborg–leder Trond Alstad svarer på kritikken mot klubben og trener Kåre Ingebrigtsen. Foto: Privat.

Han medgir at påpekninger om dommerkritikk også har vært tatt opp tidligere i Rosenborg, men sier samtidig at større trenere enn Kåre Ingebrigtsen gjør det samme – på en langt verre måte – i andre land.

– Det betyr ikke at vi ikke tar kritikken på alvor, sier han.

Verdier

Ifølge Alstad jobbes det kontinuerlig i RBK for at visse verdier og regler skal etterleves. Klubben har et klart verdisett og reglement.

– Dette ligger fast for alle ansatte i klubben, enten de er spillere eller trenere. Når noen trår over streken, så blir dette tatt opp – grundig, understreker han.

Da Rune Semundseth torsdag gikk ut med kritikken av Kåre Ingebrigtsen, sa han også at det virket som om Ingebrigtsen ikke får korrekser eller tilbakemeldinger fra styret.

Foto Kritiserer: Ledelsesekspert Rune Semundseth. Foto: Bård Gundersen.

– Det får Kåre, så påstanden er rett og slett ikke riktig. Det er lett å vurdere RBK fra avstand. Men vi er avhengige av at folk synes godt om klubben vår. Vi er til for at folk skal bry seg om oss, sier han.

Han fnyser av at Kåre Ingebrigtsen skal være en dårlig kulturbygger:

– Det stemmer ikke. Helt siden han kom i 2014 har han jobbet med kulturen, og etterhvert har han bygget en sterk kultur her. Det er den som har gitt oss mesterskap, påpeker han.

«Hater» Molde

RBK samarbeider med den ideelle organisasjonen MOT, og derfor reagerte Semundseth på at spillerne ropte «hater, hater, hater Molde by» etter at de hadde vunnet seriemesterskapet.

– Jeg vil minne ledelseseksperten om at fotball også handler om tøff sjargong. Hvert år drar våre spillere ut til skoler, i regi av MOT. Der fronter de nei til mobbing. Historiene de hører er så sterke at spillerne kommer tilbake, sterkt beveget, forklarer Alstad.

Foto Ole Martin Wold / NTB scanpix

Han forteller at RBK jobber hardt hver eneste dag for å bygge omdømme.

– Ung, gammel, rik eller fattig. Alle skal respektere det klubben gjør. Men fotballsjargongen er annerledes. Det betyr ikke at vi oppfordrer andre til å synge at de hater Molde. Samtidig handler fotball om rivalisering, sier han.

Han forteller at RBK er den klubben som trekker flest folk på bortekamper. De er laget alle vil slå.

– Så må vi huske på at selv om sjargongen kan være både tøff og hard, så er den ikke ment sånn. Rivaliseringen bør foregå i sunne former, forteller han.

Når det gjelder klaging på dommeren etter kamp, skyldes dette ofte at adrenalinet koker, hevder Alstad. Klubben jobber med at slike ting skal unngås. Det er en del av verdisettet den styres etter. Men noen ganger glipper det litt.

– Alle som kommer hit og ser hvordan vi jobber, ser at våre spillere og trenere er gode representanter for klubben. Ingen er større enn RBK. Med en gang noen får den forestillingen, tar vi tak i det. Vi liker å bli hyllet når vi gjør det bra, men må også tåle å få kritikk når vi gjør det dårlig. Det er det vi blir bedre på på lang sikt, sier han.

– Mangler kunnskap

Alstad synes kritikken mot Kåre Ingebrigtsen bærer preg av at Rune Semundseth ikke kjenner klubben.

– Han har heller ikke tatt høyde for at han ikke har kunnskap om hva vi driver med her oppe, avslutter han.

Powered by Labrador CMS