Ledelse

Gir lykkeligere ansatte og økt produktivitet

Lykkeland: Ansatte som jobber hjemmefra sier at de både er mer produktive og lykkelige. I alle fall hvis de har valgt det selv.

Publisert Sist oppdatert

Det finnes en historie om en liten bedrift i USA med forholdsvis få ansatte. De innførte muligheten til å jobbe fra et hvilket som helst sted deler av arbeidsuka som et tiltak for å øke trivselen. Reaksjonen var jubelbrus. De ansatte presterte bra, trivselen økte, og sykefraværet falt. Men etter noen måneder var det en ansatt som manglet. Han hadde levert arbeidet sitt til punkt og prikke, men ingen hadde sett ham på en stund. De ringte ham. Han nølte litt, før han fortalte at han hadde flyttet til en ny stat. Han kunne ikke se hvordan dette var et problem.

Skal man tro undersøkelsen til Tinypulse trenger det heller ikke å være det.

Distansearbeiderne

Undersøkelsen er gjennomført av rådgivnings- og undersøkelsesselskapet Tinypulse. De har sett på 509 amerikanske personer som har denne arbeidsordningen, og sammenlignet dem med data fra 200.000 mennesker i alle ordninger.

Av de 509 deltakerne svarte 91 prosent at de blir mer produktive av å arbeide borte fra kontoret. Distansearbeidere er mer produktive, men de er også lykkeligere og føler mer frihet. Men de oppgir også at de opplever svakere tilknytning til både kolleger og arbeidsplassen. Utenom dette er ganske mye likt.

Frivillig trivsel

Det er store forskjeller i hvorfor ansatte ikke jobber i en tradisjonell kontorløsning. Bare to av fem oppgir at de liker friheten som kommer med å hele tiden kunne velge sine arbeidsomgivelser.

Én av fem arbeider faktisk hjemmefra fordi jobben krever at de gjør det. Dette kommer i tillegg til en annen gruppe, på nesten 30 prosent, som svarer at de jobber hjemmefra av familiære grunner eller fordi de ikke liker å jobbe på kontor.

Ikke overraskende påvirker hvilke av disse gruppene en ansatt tilhører også hvordan den ansatte opplever arbeidssituasjonen sin. De ansatte som jobber borte fra kontoret på frivillig basis scorer høyere på alle forhold. De opplever høyere trivsel og følelse av verdi enn dem som jobber hjemmefra fordi de må. De har et bedre forhold til sine kolleger, og et sterkere forhold til organisasjonskulturen. De er også mer sannsynlige til å bli værende i stillingen sin lenger.

Det eneste ansatte i et tradisjonelt kontormiljø scorer høyere på er forholdet til kollegene sine, av naturlige årsaker.

Trivselen varierer også med hvordan distansearbeiderne jobber. Jo nærmere arbeidstiden ligner på den tradisjonelle kontorordningen, desto likere er trivselen den som kontorarbeiderne oppgir. Uregelmessige eller ubeleilige arbeidstider går også ut over trivselen hos hjemmearbeiderne. De som har hjemmekontor frivillig, og kan styre arbeidstiden sin helt selv, er de som oppgir den høyeste trivselen.

Powered by Labrador CMS