Ledelse

Holder «Klanen» i ørene

FRA PAIRAVISEN: Lederoppgaven i «Klanen» er å unngå bråk og sikre klirr i bøssene. Som topplederlønning vanker en gratis tur med bussen.

Publisert Sist oppdatert
Christian Kjellsen

De reddet Vålerenga fra konkurs, de har budsjetter for triubunebokstaver og egen sikkerhetstjeneste. Ledelsen kan ikke si opp folk på linje med andre ledere. Men de kan ekskludere medlemmer som ikke oppfører seg. Siden mange har bygget livet sitt rundt Klanen - venner, fritid og lidenskap - er det en straff som svir.

Alle som har sett en fotballklamp med Vålerenga kjenner til Klanen. De kjemper sin egen kamp på tribunen, med festlige pek, sanger og tekstplakater som våpen. Klanen teller 13 000 medlemmer, og de har bare en ting til felles: At de heier på VIF.

- Klanen startet med 200 venner fra drabantbyene i Oslo Øst. Det var i 1991, og siden da har Klanen bare vokst, sier Christian Kjellsen, som er talsmann - ved siden av at han sitter i ledergruppa. Det finnes nemlig ikke én leder i Klanen. Jada, vi husker Anders Krystad som en gang var ansiktet på den brølende flokken på Apeberget, men han var et unntak.

- Til dags dato er Krystad den eneste topplederen vi har hatt i Klanen, sier Kjellsen.

Klanen ledes av et styre på fem, og strukturen er flat. Selv om Klanen kaller seg en saueflokk, vil den ikke ha på seg at de legger seg flat for en sjefsgjeter. Å slåss mot øvrigheta ligger i ryggmargen til fotballsupportere.

En livsstil

Vi treffer Kjellsen på VIF-baren Bohemen, før Vålerenga skal møte Ham Kam på Ullevål Stadion.

- En kamp er mye mer enn 90 minutter på stadion. Det er tre timer før, og to timer etterpå, sier Kjellsen, og heller i seg et par desiliter før han forklarer:

- Supporter og øl hører sammen. Man synger mye bedre med noen styrepils.

- Er det ikke trist å sitte her i mørket når sola skinner utenfor?

- Nei, vi har våre ritualer som må følges. Jeg blir kjempenervøs hvis jeg ikke kommer hit først. Det handler om overtro, sier Kjellsen, og starter med en innføring i hva Klanen er og hva medlemmene gjør. Det er viktig for å forstå hva som kreves av ham som leder.

- Vi kommer hovedsaklig fra Oslo Øst og Oslo Sentrum, og legger vekt på å være urbane. Alle som heier på andre lag enn VIF - inkludert Lyn og Stabekk - er bønder, sier Kjellsen.

Mange av Klanens urbane medlemmer bygger hele sitt liv rundt Vålerengas fotballag. Noen tatoverer VIF og VIF-symboler på kroppen; enkelte bruker halsen og ryggen som lerret for å signalisere hvem de holder med. Alle bruker både tid og penger. Klanen følger sitt fotballag på bortekamper, skreddersyr effekter for å rakke ned på blodfansen til det andre laget.

- Jeg tør ikke å tenke på hvor mye penger som går med, sier Kjellsen. Men han gir et grovt overslag. 400 kroner per hjemmekamp og 1200 kroner per bortekamp. Det er 20 av hver. Man må derfor regne med minst 30 000 kroner hver sesong. Siden det er mye for trange husholdningsbudsjett er det relevant å spørre om hva damene sier - altså til mannfolka som har en.

- Mange av damene er med i Klanen selv. 30 prosent av medlemmene våre er kvinner, sier Kjellsen, og ser seg rundt i lokalet. Der er det bare én som ikke bobler over av testosteron. Kjellsen fortsetter:

- Selv er jeg sammen med en som ikke er Vål'enga-fan. Det er deilig med en «ut av Klanen»-opplevelse innimellom. Men hun gjør som de andre damene; tar det hun får. En mann i Klanen er en hel pakke!

factbox_13

Christian Kjellsen
Powered by Labrador CMS