Ledelse

Hvordan håndterer du vanskelige relasjoner?

Det ligger muligheter for selvutvikling i hvordan du håndterer vanskelige relasjoner, mener ekspert.

Publisert Sist oppdatert

Du har kanskje erfaringer med den vanskelige kunden, som tar opp stadig mer av din tid? Siden vi er lært opp til at kunden alltid har rett, kan det være vanskelig å bryte opp og si nei.

Plutselig er kundens problemer dine. Kundens problem og deadline skyves over på deg. Slike situasjoner kan være vanskelige å komme ut av.

Men, fortvil ikke. Det finnes måter du kan takle slike stressende situasjoner på, skriver Lucy Farrington–Smith på rekrutteringsnettstedet The Undercover Recruiter. Med noen enkle justeringer kan du faktisk lære å skjule dine personlige betenkeligheter og irritasjoner, og i stedet få samarbeide til å blomstre, hevder hun.

Muligheter

Foto Lederrådgiver Jan Wiese i Alaric mener at det er viktig å fokusere på at det finnes muligheter for selvutvikling i en vanskelig relasjon. (Foto: Privat)

Lederrådgiver Jan Wiese i Alaric forteller at det også finnes positive aspekter i vanskelige relasjoner. Når man jobber sammen med personer man oppfatter som vanskelige, ligger det også muligheter for selvutvikling i hvordan du håndterer disse relasjonene, mener han:

– Det vi kaller kjernekvadranten – sammenhengen mellom en persons styrker og talenter, og fallgruver, utfordringer og «allergier», tar utgangspunkt i det som fungerer godt. Den viser også at svakheter nesten alltid handler om overforbruk av styrker. Da ser man sine dårlige sider bli eksponert. Det kan komme av at du finner sider ved deg selv som du må jobbe mer med. Da kan du tenke på dette som en mulighet for selvutvikling, sier han.

Vi er ikke vant til å snakke konstruktivt nok med hverandre i dag. Det blir for mye argumentering og energi som brukes på å komme opp med forsvar

Våre evner til å tåle motgang er summert opp i den såkalte CORE–modellen, der C står for kontroll. Personer med disse egenskapene har som fokus at de skal ha kontroll i enhver situasjon, og kan styre etter det. O–personer (Ownership, red.anm.) har erkjent at problemet er deres, og at de må løse det selv. R–Personer (Reach, red.anm.) vet at alle problemer kan blåses opp til å bli katastrofer, men at de ikke nødvendigvis er det. Det gjelder å se problemet i rett kontekst, og dimensjonere problemet.

– De som tåler motgang, finner også varigheten og vet når problemet går over, sier Wiese om E–personene (Endurance, red.anm.).

Konstruktivt

Ifølge Wiese velger mange å jobbe videre med vanskelige personer, fordi enhver person representerer en mulighet til å komme inn i et nytt nettverk.

– Vi må ha i hodet at vanskeligheter med personer er noe som må tas opp. Noe av problemet er at vi ikke er vant til å snakke konstruktivt nok med hverandre i dag. Det blir for mye argumentering og energi som brukes på å komme opp med forsvar. Vi er nødt til å komme videre. Ofte hjelper det å finne støttepunkter sosialt med disse personenene – gjerne utenfor kontoret. En annen løsning er å bringe inn en tredjepart, som kan fungere som støtte i en fastlåst situasjon. En samtalepartner kan også ha en preventiv virkning, forklarer han.

Direkte eller forsiktig?

Å kunne oppnå et godt kundeforhold handler om relasjonsbygging. Wiese bruker personene rundt president Donald Trump som eksempel, og tenker at det foregår et betydelig sosialt spill blant personene i kretsen rundt ham.

– Hvordan du ordlegger deg er viktig. Én regel handler om at man skal være veldig direkte overfor personene man samarbeider med. Jeg mener imidlertid at det kan være lurt å ta små skritt. Er du for direkte, kan du risikere å få et sterkt tilbakeslag tidlig i prosessen. Det kan bli krevende å rette opp. Når man etablerer et samarbeid, vil man før eller siden komme inn i en konfliktfase. Det er når du kommer ut av denne at mulighetene dine styrkes. Derfor kan det være smart å tenke små milepæler i relasjonen, ved gradvis å etablere en trygghet i samarbeidsforholdet, avslutter han.

Slik samarbeider du med folk du ikke liker:

Husk på at du er på jobb:

  • Dette er kanskje det enkleste rådet, men det er like fullt et viktig startpunkt

  • Du er på jobb, og du bør erkjenne at det finnes ting du må gjøre i jobben som du ikke liker

  • Start med å legge personlige følelser til side i situasjonene du befinner deg i, og prøv å behandle situasjonen så rett frem som mulig

  • Husk på at innsatsen din skal ha en hensikt, og at du har en forpliktelse til å gi gode bidrag på jobben

  • Du slipper å se denne personen i fritiden din

  • Fokuser på arbeidet

  • Analyser situasjonen, og foreslå en ny måte å jobbe på:

  • Stikker problemet dypere enn at kunden er litt vanskelig med deg ove telefonen? Er det større problemer som må tas opp, fordi du er overarbeidet eller stresset? Ha fokus på at det er du som må løse problemene, ikke kunden

  • Sett av tid til å diskutere en forandring i prosessen med kunden, men du må forsikre deg om at forandringen gagner begge parter

  • Skap en vinn–vinn–situasjon, ved at også kunden føler at hun får en fordel av dette

  • Skriv ned alt:

  • Sørg for å opprette en logg eller liste med konversasjoner mellom deg og kunden

  • Da kan du vise til dialog dersom et problem oppstår

  • Det er viktig at du har ryggen fri når du skal jobbe med eksterne kunder, og at du ikke lover for mye

  • Når du har alt på stell, blir det vanskeligere for kunden å kreve mer av deg, eller prøve å utnytte det

  • Du ivaretar en form for kontroll når prosjekter diskuterer, og klarer å innfri forventningene

  • Ta pauser:

  • Ingen kan være helter hver time i løpet av arbeidsdagen

  • Unngå å bli fanget av kundens kalender eller deadline

  • Du trenger ikke unnskylde deg for å gå ut av en situasjon enkelte ganger for å re–evaluere en situasjon

  • Husk at hele virksomheten ikke nødvendigvis hviler på dine skuldre. Teamet ditt kan støtte deg og arbeidet ditt

  • Involver teamet ditt når du kan, og når du føler det er naturlig

  • Et tettere samarbeid med kollegaene dine gjør at det er mindre sannsynlig at du ryker uklar med kunden

Kilder: Lucy Farrington–Smith / The Undercover Recruiter

Powered by Labrador CMS