Ledelse

Hvordan hente inn referanser

Et par tips fra Ole Iversen, som har forsket, skrevet lærebøker og undervist i rekruttering og intervjuteknikk i over 20 år.

Publisert Sist oppdatert

– Referanseintervjuet i seg selv har ikke så veldig høy treffsikkerhet, men det er likevel viktig å hente inn referanser, sier Ole Iversen.

Av og til kan det rett og slett komme opp informasjon i referanseintervjuene som det er viktig for arbeidsgiver å vite om.

Iversen er sjef for HR-seksjonen i Forsvarsmateriell og førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI. Han var en av gründerne av rekrutteringsselskapet Assessit, der han i mange år også var partner.

I denne videoen fra Dagens Perspektivs arkiv gir han noen råd til den som skal hente inn referanser som en del av en rekrutteringsprosess:

Bekrefte eller avkrefte informasjon

Iversen viser i videoen til at noe av hensikten med referanseintervjuer er å få bekreftet eller avkreftet noe av den informasjonen du allerede har hentet inn i prosessen.

Kanskje har en test vist at kandidaten skårer lavt på samvittighetsfullhet, mens kandidaten selv har avvist dette i jobbintervjuet. Da kan det være nyttig å høre hva referansegiveren har å si …

– Under selve referanseintervjuet er det viktig at vi fokuserer på adferd og ikke på referansegiverens tolkning, råder Iversen.

Istedenfor å spørre om kandidaten er samvittighetsfull, det vil si referansens tolkning, kan du i stedet spørre om observerbare handlinger.

Kom vedkommende tidsnok til møter?
Overholdt vedkommende tidsfrister?

Stiller du den typen spørsmål, kan du selv gjøre dine egne tolkninger etter å ha fått svaret.

Powered by Labrador CMS