Ledelse

I et team på åtte, står ofte én eller to for opptil 70 prosent av snakkingen

Et par tips om teamledelse.

Publisert Sist oppdatert

Leigh Thompson er professor i organisasjon og ledelse ved Kellogg School of Management ved Northwestern University og ekspert på teamarbeid. I en artikkel hos Kellogg Insight, universitetets nettmagasin, gir hun noen tips til teamledere. Til ettertanke; dette er et par av dem:

  • Teamarbeid er ikke noe cocktailparty - ikke inviter alle og enhver
    Ledere er ofte for inkluderende, og ender ifølge Thompon ofte opp med å sy sammen team som er for store og ensartede. Hun viser til at én strategi for å håndtere teamstørrelse på en god måte, er å trekke inn eksperter bare når ekspertisen deres faktisk trengs, istedenfor å ha dem med på fulltid.
    Å ha litt flytende grenser der man trekker inn folk utenfra nå og da, har for øvrig den fordelen at man får mer mangfold i gruppa. Thompson sier til Kellogg Insight at de har funnet at idearbeidet i team blir mer kreativt når man tar ut et teammedlem og setter inn en ny person (alt annet konstant).
  • Ikke ha for lange møter
    De fleste team møtes for sjelden og har for lange møter, mener Thompson, som viser til at forskning har vist at møter på to timer er like produktive som møter på fire timer. Hennes råd er at det er bedre å ha fire møter på én time enn to møter på to timer.
    For å korte ned på møtetiden anbefaler professoren blant annet at én får ansvar for å oppfordre til innspill til ulike punkter i agendaen på forhånd. Det gir møtet et utgangspunkt å diskutere ut fra. Hun minner også om at møtelederen har et ansvar for å få alle med i diskusjonen. Mangfold i et team har ingen verdi hvis ikke alle engasjerer seg. Ifølge Kellogg Insight har studier vist at i team på åtte personer, står ofte én eller to av medlemmene for opp til 70 prosent av all snakkingen.
Powered by Labrador CMS