Ledelse

– Jeg synes det er tøft med det tempoet hverdagen har, med tre barn, mann og oppussing. Har jeg en halvtime, forsøker jeg å slappe av, men det er ikke lett å roe ned på kort tid, sier Jeanette Roede.

Jeanette Roede overtok morens livsverk: Det lekne med­mennesket

– Jeg behøver ikke bare være saklig. Jeg kan tøyse og tulle, også med ansatte. Jeg behøver ikke bare være leder, men medmenneske og kompis, og finne på ting.

Publisert Sist oppdatert

– Selvfølgelig blir jeg inspirert av mamma. Jeg henter opp hennes aller beste egenskaper, hennes medmenneskelighet, at hun er så genuint opptatt av mennesker. Jeg vet ikke om man kan trene seg opp til disse egenskapene? Det jeg vet, er at man må være en del dem.

Det var ikke gitt at Jeanette Roede skulle overta morens livsverk, Grete Roede as. Tvert imot. Hun ble fysioterapeut og slo fra seg familiebedriften. Hun ville ikke gå i morens fotspor.

– Jeg er utdannet mensendieck-fysioterapeut og planen var å bli psykomotorisk fysioterapeut, sier hun.

– Jeg har alltid vært opptatt av det som er over snippen, det som er inne i hodet.

Grete Roedes stesønn jobbet i firmaet og ville kjøpe da gründeren ville trekke seg ut og selge. Da kom det naturlige spørsmålet: Hvem skal bli den nye slankedronningen? Det hadde Grete Roede ikke tenkt på. Det måtte være en kvinne som kunne fronte hennes livsverk. Den naturligste arvtakeren måtte være datteren Jeanette.

Overtok livsverket

Grete Roede ringte datteren og sa: Er du sikker på at du ikke vil overta? Nå går toget, går du ikke om bord nå er det andre som gjør det. Jeanette var i en fase i livet hvor hun lurte på fremtiden, om hun skulle fortsette å jobbe som fysioterapeut eller ikke.

Timingen var riktig. Jeanette overtok livsverket mitt sammen med sin halvbror, og ble konseptsjef, har Grete Roede sagt. Noen sier også at datteren ble den nye slankedronningen, et begrep hun ikke liker.

– Nå har vi 240 kursledere over hele landet som holder slankekurs, og 25 ansatte i administrasjonen, sier Jeanette Roede. – Vi selger mellom 35.000 og 40.000 kurs i året, og hvis vi regner 35.000 kurs ganger 42 år, er et gjennomsnitts vekttap ti kilo totalt akkurat som om innbyggerne i både Kristiansand og Sandefjord har forsvunnet…

Mor og gründer: Hele Norges slankedronning Grethe Roede forografert i sitt hjem på Nesøya i forbendelse med si 70 års dag i 2009. I dag er det datteren Jeanette som driver slankevirksomheten videre. (Foto: NTB-scanpix.)

Tørre og feile

Jeanette Roede er en leder som vil være til stede.

– Det kan være vanskelig å legge vekk ting som opptar meg, men jeg ønsker å være tilstede akkurat nå, som å være her sammen med deg, sier hun.

– Vanligvis er vi tjue prosent til stede hos andre og åtti prosent hos oss selv. Det er viktig å snu om på dette forholdet. Jeg vil være et mennesket som er viktig, som er til stede for andre. Det er en egenskap jeg beundrer, en egenskap jeg nok har arvet og vil videreføre, og som jeg hele tiden er bevisst. Det er slik jeg vil være.

Jeanette Roede har ikke mamma i bakhodet, hun sitter ikke i veggene som en syvende mor i huset. Jo, forresten, hun sitter i veggene, men det er ikke plagsomt – hun er ikke et spøkelse.

– Grunntanken og verdiene hennes er adoptert. Sånn sett er hun i veggene, og blir tatt vare på.

– Forretningsmessig skjønner jeg mer og mer av hva hun har gjort, fortsetter hun.

– Både starten, oppbyggingsperioden, innsatsen og avgjørelser, både de kloke og dårlige, og ikke minst at hun våget å tørre og feile, er imponerende. Jeg ser mer og mer rekkevidden av hva hun har gjort. Jeg er stolt og ydmyk.

Ansikt utad

– Jeg jobber for er at mine medarbeidere skal trives og føle seg viktige, sier Jeanette Roede. – Det er de som er til stede for de folkene vi skal hjelpe på kurs, skal tjene, kurslederne. Det er viktig at de føler seg sett, at de er oppdatert og får tilgang på all den informasjonen de trenger. Jeg og alle vi som jobber i Grete Roede bistår med hjelp og støtte både faglig, administrativ, markedsføringsmessig, og ikke minst, legger til rette for at de kan gjøre en god jobb.

– Jeg har en sterkt intern rolle, jeg er ansiktet utad, fortsetter Roede. –Det er fantastisk å være sammen med kursledere, å få være med den enkelte, å inspirere, å være en samtalepartner, og ikke minst, å være et medmenneske, en veileder. Det inspirer og motiverer meg.

Å være en aktiv lytter, er en kunst Jeanette Roede mener er viktig å kunne beherske. Det handler mentalt å være mer hos den andre enn meg selv, være opptatt av den andre siden, å høre mer enn bare ordene, å stille spørsmål når man ikke forstår eller sjekke ut tolkninger. Rett og slett være genuint nysgjerrig på mennesker.

– Det har ikke slått meg at jeg er svak av den grunn, sier hun.

Støttespiller

– Jeg prøver å lytte og være oppmerksom på det som er rundt meg. Det kan nok være vanskelig å lytte når noen kommer med råd uten at jeg har bedt om det og visa versa. Jeg prøver å ikke komme med råd om ikke noen har bedt om råd – selv om det er vanskelig av og til. Jeg prøver å hjelpe mine medarbeidere til å løse utfordringen selv.

– Andres refleksjoner og kunnskap og prosess for å finne sine løsninger er viktig og mer spennende enn mine egne, eller hva jeg kan tilføye.

Medarbeideres problem er ikke Jeanette Roedes problem, derfor får de ikke lov til å legge dem over på henne.

– Men jeg kan stå ved deres side, sier hun. – Da tar jeg meg tid. Hvis det er en praktisk sak, så får vi prøve å løse den.

– Er du en følsom leder?

– Kommer noen til meg og forteller at de personlige problemer, føler jeg at det er en tillitserklæring. Derfor må jeg ta meg tid, lytte, støtte og ta hensyn, men det er ikke nødvendigvis jeg som være den næreste i det. Jeg mener at en leder ikke skal være psykolog eller venn, men et godt medmenneske og en god støttespiller.

«Jo mer balast jeg har, jo lettere er det å være empatisk med andre som opplever såkalte trøkker, jo lettere takler jeg de vanskelighetene jeg møter»

Være tydelig

Jeanette Roede har utdannet seg som coach, hun har lært å bruke både hjerne, hjerte og magefølelse i lederjobben.

– Min egen coach hjelper meg til å tenke tanker helt ut, og ikke stoppe meg selv. En coach er en som får meg til å være nysgjerrig og lyttende, en som stiller de spørsmål som man ikke stiller selv, en som hjelper en selv til å finne frem til løsninger, retning eller verdier.

– Å være en coachende leder kan være lurt for å hjelpe medarbeidere til å finne sine løsninger, ta beslutninger og så videre, fortsetter Jeanette Roede.

– Det kan også være uhensiktsmessig og utfordrende. Hadde jeg som leder hatt egeninteresse av utfallet av coachingen til min medarbeidere, er det lett å manipulere og tenke hva som er riktig for meg og ikke for dem.

– I så fall er det viktig å være tydelig overfor de ansatte og for meg selv, for hva slags lederrolle jeg har. Det et er viktig å skille på rollene.

– Hva med manipulering?

– Det handler om å være bevisst, og å vite hvilken hatt jeg har på meg, hvem er jeg er i møte med medarbeidere. Det er viktig at man har et felles språk. Nå er jeg her som medmenneske, og nå er jeg her som leder. Jeg må være tydelig. Jeg må også kunne si at nå er det jeg som bestemmer, nå er jeg ikke en coach.

Sette grenser

– Er det så lett å se?

– Vi lytter ved å se, sier Jeanette Roede. – Selv ser jeg på kroppsspråk, på hele fremtoningen. Vi mennesker tolker hele tiden, derfor er det viktig å sjekke ut tolkningen. Stemmer det jeg hører eller ser, forstår jeg deg riktig? Ingen ting er så frustrerende som noen som snakker deg etter munnen. At jeg vet hvordan du har det, men vrir det så over til meg selv. Ha heller oppmerksomheten på den andre.

– Det er menneskene som er gullet vårt. De flinke, samvittighetsfulle og ærgjerrige medarbeidere har ubegrenset tilgang på å være på, og egentlig ubegrenset tilgang på arbeidsoppgaver. Da er det nødvendig å legge til rette og motivere og sette grenser, ja til og med få dem til å sette grenser for når det er nok. Det er lett å forstrekke seg. Det er viktig at vi unngår at vi sliter oss ut. Arbeidstiden strekker seg lenger ut enn tidligere, arbeidstiden kan vare nesten hele døgnet i dag. I det skjæringspunktet må vi være mer bevisst medarbeiderne.

Familien er oasen

– Jeg ser på det å være forretningskvinnen Jeanette Roede og privatpersonen Jeanette som to ulike roller, fortsetter hun. – Tidligere var det slitsomt, jeg prøvde å separere de to for mye. Jeg klarte ikke være ordentlig hel verken på jobb eller hjemme. Det var ikke lett, og det var ikke inspirerende. Hvordan forene de to og posisjonere, uten å gå inn i en rolle? Det har jeg jobbet en del med og nå får jeg med meg hjertet og hodet mitt på en helt annen måte. Nå er jeg bare Jeanette, tvers igjennom.

– Samtidig er vi jo forskjellige når vi er på jobb og når vi er på hjemmebane. Jeg henter frem ulike egenskaper. Jeg behøver ikke bare være saklig. Jeg kan tøyse og tulle, også med ansatte, jeg behøver ikke bare være leder, men medmenneske og kompis, og finne på ting.

– Hvordan skjermer du deg?

– Jo mer profilert jeg er, jo viktigere er det å skjerme meg. Det går litt i faser. Er jeg ute på arrangementer, kan det hende at jeg drar hjem når det er blitt for mange helger på rad, eller når folk begynner å drikke for mye. Familien er min oase.

– Hva med familielivet?

– Det er lett å være mye på jobb inne i hodet. I fjor jobbet jeg alt for mange helger, i år har jeg jobbet færre. Jeg har fått hund, da går jeg tur og får luftet hodet, jeg får sortere litt mer. Jeg bruke også reiseveien til å avslutt den ene delen av dagen før jeg går inn i en ny.

– Etter at jeg fikk hund er jeg blitt flinkere til å koble ut. Vi har en doodle-hund, en blanding av puddel, italiensk vannhund og golden retriver. Med lyse krøller, akkurat som moren.

– Følelsesmennesket Jeanette?

– Jeg har alltid med meg følelsene. Jeg ler med de som ler, og blir lei meg med de som er lei seg. Men jeg tar ikke på meg andres smerte, men er likevel empatisk, tilstede og lytter. Jeg er ikke redd for å vise den delen av meg. Men jeg blottlegger meg ikke, jeg er bevisst på hva jeg deler.

– Hva er det negative i deg?

– Jeg er ikke flink til å fokusere på det negative.

Blir rastløs

Har Jeanette Roede for mye å gjøre, øver hun seg på å roe ned.

– Jeg synes det er tøft med det tempoet hverdagen har, med tre barn, mann og oppussing. Har jeg en halvtime, forsøker jeg å slappe av, men det er ikke lett å roe ned på kort tid. Jeg har mye å gjøre og trives med det, men trives ikke med alt for mye å gjøre. Når alle er ute av huset hjemme, blir jeg rastløs, og lurer på hva jeg skal finne på nå. Det har ikke med trivsel å gjøre. Det er et generelt høyt tempo i kroppen i hverdagen som det er vanskelig å roe ned.

– Er du redd for kritikk?

– Jeg liker ikke kritikk. Jeg kan stikker hodet i sanden, men det er jo ikke et smart sted å ha det der. Jeg er ikke glad i å være i konflikt eller når mennesker jeg kjenner er i konflikt. Da forsøker jeg å bearbeide det ved å snakke med mannen min, kollegaer eller en coach. Å ha en slik «terapeut» i bakhånden er aldri dumt. Jeg anbefaler alle å ha en samtalepartner som ikke er nøytral og som også kan veilede. Jeg bruker en slik nå, en jeg kan snakke uforpliktende med, en jeg ikke behøver stå til rette for, men en jeg kan utforsker tanker eller frustrasjonen, som kan spørre: hva handler det egentlig om?

– Det å dele og snakke, er den beste medisinen. Å høre seg selv si ting, er god medisin. Og smart i forhold til å sjekke ut om det er en god ide eller retning. Det er godt å høre seg selv sette ord på ting.

Et lekent menneske

– Hva med dine slemme sider?

– Jeg blir lett irritert, sier Jeanette Roede. – Når jeg synes noen maser unødvendig mye over bagateller, da kan jeg bli kald og kjølig og ikke så hyggelig, jeg blir avvisende, rett og slett. Da er jeg ikke så tilgjengelig, og det er en side jeg ikke er så glad i ved meg selv. Jeg trives best når det handler om sak og ikke person.

– Det er en dårlig ide å børste problemer under teppet. Derfor vil jeg forsøke å løse utfordringen. Jeg vil snakk med, og ikke snakke om. Det er viktig at folk snakker sammen. Jeg har lært av min mor at «det kommer sjelden noe vondt ut av en god dialog». Og det er en smart leveregel.

– Når livet blir for komplisert?

– Jeg forsøker å snakke med mannen min, en venn, eller ta tid for meg selv og går en tur. Jeg har ofte styremøter med meg selv, jeg har mitt eget ministerråd. Jeg har mine egne utenriks-, helse- og stats- og kulturministere. De tar en lite sjekk med de ulike sidene og behovene mine og finner ut hvor skoen trykker. Har jeg ikke tid til kultur og underholdning blir det ofte tungt, jeg er et lekent menneske. Og har jeg ikke nok tid til familien, forsøker jeg å gjenskape den balansen.

Flere hverdager

– Hva med trøkkene i livet?

– Jo mer balast jeg har, jo lettere er det å være empatisk med andre som opplever såkalte trøkker, jo lettere takler jeg de vanskelighetene jeg møter.

– Faren min døde da jeg var tjue år. Har lærte meg å mestre. Jeg kan ikke alltid skjønne hvordan andre har det. Men jeg kan være der og skjønne at det er tøft.

– Jeg må gi innhold til dagene mine, gi meg noe å leve for, noe meningsfylt. For meg er det ikke noen overordnet mening, den må jeg skape selv. Jeg er ikke interessert i meningsløshet, det må være mening, i tråd med verdiene mine.

– Før faren min døde, så spurte legen ham. Hva nå? Jeg vil ha flere hverdager, sa han. Han ville ikke reise eller gjøre alt han ikke hadde fått gjort.

– Hva livet har tilbudt meg. Hva utsetter jeg? Akkurat nå vil jeg være her og nå.

Jeanette Roede holder seg i fysisk aktivitet, med styrketrening for at ryggen skal holde seg god. Turer er mental rekreasjon, og hun spiser sunt.

– Jeg kan ikke applaudere turer nok, sier hun.

– Et godt kosthold hold gir kroppen det den trenger for å være optimal. Det gir overskudd, lunten blir lenger og man er ikke borte fra jobb så mye. En tung kropp hemmer, man får ikke nok energi, hverdagen blir tyngre.

– For mye overvekt kan være krevende for en leder. Noe som også kan innebære dårlig kondis, utholdenhet og lite overskudd.

Ta pauser

– Hva kan konseptsjefen Jeanette Roede hjelpe en leder med?

– Vi lærer ledere og medarbeidere ganske enkelt å ta vare på seg selv og å få motivasjon. Vi lærer dem å planlegge for gode vaner og rutiner både på jobben og hjemme. Et lettere liv øker arbeidslysten.

– Vi forsøker også å skape et samhold og en kultur som er sunn. Enhver bedriftsleder bør være bevisst medarbeidernes helse. Friske og sunne medarbeidere lønner seg.

– Ta pauser i jobben, foreslår Jeanette Roede. – Vi har behov for det for å yte godt.

– Jeg mener vi også må ha større aksept for at det er nyttig å søke hjelp, om det er å gå til en coach eller terapeut, få hjelp på treningsfronten eller når det gjelder å snu til gode vaner på livsstils og kostholdsfronten. Vi har behov for å bli sett og ta vare på de gode menneskemøtene.

Jeanette Roede (43)

  • Konseptsjef i Grete Roede AS.
  • Jeanette er fysioterapeut, men kjøpte ærlig og redelig Grete Roede AS for seksten år siden, sammen med sin halvbror Erik og en kompanjong til.
  • Hun er den som fronter firmaet, akkurat som sin mor Grete.
  • Bosted: Høvik utenfor Oslo.
  • Sivil: Jeanette er gift med Ola Gjesdal og har tre barn, to gutter på 14 og 8 år og en jente på 11.
Powered by Labrador CMS