Ledelse

Strategimøte hos bedriften Clemens Eiendom på Granavolden Gjestgiveri.

– Jeg mistet oversikten jeg pleide å ha

Bedrifter som får problemer med å møtes under koronakrisen lider når strategier skal meisles ut og implementeres, mener leder i eiendomsbransjen.

Publisert Sist oppdatert

– De som har vanskeligheter med å møtes, får ikke styrt virksomheten slik de ønsker, hevder Bernt Nordby Skøien, leder i eiendomsselskapet Clemens Eiendom.

Bedriften hadde allerede en liberal innstilling til hjemmekontor før pandemien brøt ut. Det gikk også veldig bra med hjemmekontor i starten, men etter hvert merket Skøien at ordningen medførte mangler, til tross for at produktiviteten var god.

– Etter en tid merket jeg at jeg ikke hadde den samme oversikten som jeg pleide å ha. Da ble det naturlig for meg som leder å opprette en tettere kontakt med mine mellomledere. Disse fulgte også opp sine medarbeidere enda bedre, forteller han.

Usikker tid

Clemens Eiendom driver både med bolig-, steds- og næringsutvikling. Under pandemien har markedet, som så så lyst ut på begynnelsen av året, blitt stadig mer preget av usikkerhet. Selv om kontormarkedet ser bra ut på kort sikt, måtte bedriften ta en runde på ulike scenarier om hva som vil skje på lang sikt.

– I januar og februar hadde vi en helt annen hverdag, både med tanke på budsjetter og strategien. Nå har pandemien endret mye, sier Skøien.

Foto Daglig leder i Clemens Eiendom, Bernt Nodby Skøien. Foto: Coxit.

Han tror ikke at våre måter å arbeide på kommer til å endre seg så mye som andre ledere har skissert. Nylig gikk Telenor-sjef Sigve Brekke ut og fortalte at han forventet at hjemmekontor ville bli normalen i Telenor, også på lang sikt. Skøien er ikke enig:

– Telenor driver jo en helt annen virksomhet enn oss, og i mye større skala. Men jeg synes likevel Brekke overdriver om hjemmekontorene. Jeg tror man leder en bedrift på en bedre måte når man har direkte kontakt med medarbeiderne sine. Hjemmekontor-trenden hadde imidlertid startet allerede før korona. Det er viktig med fysiske møtepunkter, selv om fremtiden nok kan gi bedre tilrettelegging for den enkelte, utdyper han.

Teknologi og bærekraft

Bernt Nordby Skøien tror teknologi og bærekraft blir nøkkelord for eiendomsbransjen fremover. Bransjen har blitt stadig flinkere, og Dagens Perspektiv har tidligere skrevet om Clemens Eiendoms prosjekt «Smarte Nabolag» i Svolvær, der alle hus som bygges får solceller på taket, og elbilladere. Solcellene skal produsere strømmen til ladingen av elbilene. I tillegg til «sol på tanken-løsningen», skal hvert nabolag få en felles møteplass.

Nå skal bedriften samles på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland, for å diskutere strategi. Under pandemien er det ekstra viktig at man kan samles i et slikt arbeid, mener Skøien.

– Det er krevende å lede i en tid som dette. Jeg var med under finanskrisen, og det er tydelig at hver krise har sin egenart. Under kriser kreves det en annen type ledelse: medarbeidere må følges opp på en annen måte.

På strategimøtet på Granavolden skal Skøien gå igjennom status på de eksisterende prosjektene. Markedet skal diskuteres. Hvilke veivalg skal bedriften gå for? Hvor konkrete og tydelige klarer de å være, slik at strategien blir lett forståelig og alle kan enes om den?

– Vi eier et hotell, og vi har også et hotellprosjekt for Choice Hotels. Her må vi for eksempel oppdatere oss samt estimere og prognostisere hvordan hverdagen for et slikt prosjekt blir fremover. Det handler om å få satt strategien på en tydelig måte, slik at alle skjønner den. Derfor er en strategisamling viktigere enn noensinne akkurat nå, sier han.

Strategiske ­veivalg i en ny tid:

Ha en dedikert fasilitator:

  • Enten intern eller ekstern
  • Det er krevende å skulle håndtere det selv, parallelt med alt annet ansvar, i en slik prosess

Involver medarbeiderne:

  • Slik at alle føler eierskap til prosessen og resultatet
  • Uten felles forståelse og eierskap er strategien verdiløs

Sammenheng mellom målene:

  • Visjon, strategiske samfunnsmål, strategiske økonomimål, strategiske kundemål og de aktuelle prosessmålene må henge sammen

Oppfølging av vedtatt strategi:

  • Minst like viktig som selve strategien
  • Operative prosesser og mål må jevnlig diskuteres og følges opp

Forskjell på strategi og operativ virksomhet:

  • Husk at det er forskjell på strategi og hva som er operasjonelt viktig
  • Det er fort gjort å blande i en åpen prosessdiskusjon med mål om å lande strategiske valg

Kilde: Bernt Nordby Skøien

Powered by Labrador CMS