Ledelse

Illustrasjonsfoto.

– Kreativitet kan læres

Organisasjoner som vil bli mer kreative må bygge en læringskultur der de deler viten, inspirerer hverandre og søker inspirasjon utenfra, mener psykologiprofessor Lene Tanggaard Pedersen.

Publisert Sist oppdatert

Tanggaard Pedersen er professor i pedagogisk psykologi ved universitetet i Aalborg i Danmark og arbeider med kreative læringsmiljøer i skole og arbeidsliv. Hun har skrevet bøker som «Kreativitet kan læres» og «Vanebrud. Hvordan du veksler 7 gamle vaner til ny krativitet». Hun viser til at fagfolkene de siste tyve årene er blitt mer opptatt av systemer, omgivelser og læringsmiljøer som fremmer kreativitet. Det er ikke lenger kun individet som er det interessante.

– Hvordan kan en virksomhet bli mer kreativ?

– Det er meget sentralt at man har viten, man er mest kreativ når man jobber med noe man vet noe om, sier Lene Tanggard Pedersen. Hun anbefaler at bedrifter bygger en læringskultur der man deler kunnskap og inspirerer hverandre. Det kan også være smart å hente inspirasjon utenfra, for eksempel ved å invitere inn gjester som kan noe annet enn det man selv kan.

– Kontroll dreper kreativitet

Foto Når man bygger en læringskultur for økt kreativitet må man også finne rom til lek og moro – det bidrar til økt læring, mener psykologiprofessor Lene Tanggaard Pedersen. (Foto: Jannie Stentoft)

– Man skal også sørge for å ha rom for å leke og ha det gøy, sier professoren, som begrunner det med at læring skjer i miljøer der det er trygghet og tillit. Å møtes på gangen mellom møter. Å le av noe sammen. Å tørre å si noe merkelig. Sånt er viktig. I et slikt miljø tør man også å komme med ideer: Hva hvis vi gjør det slik? Eller hva hvis vi heller gjør det slik? For å være kreativ må du også kunne fordype deg og ha fokus. Du kan ikke være kreativ på 117 prosjekter på en gang. Man må velge hvilke prosjekter man skal bruke tid på.

– Kan lederen, i kraft av sin makt og sin rolle, drepe kreativiteten i en gruppe?

Kontroll dreper kreativitet

– Det vi vet, er at kontroll dreper kreativitet. De verste lederne er de som mener at deres egne ideer er de beste. Det er utrolig viktig at ledere innser at de beste ideene typisk kommer fra de medarbeiderne som jobber mest med de oppgavene det gjelder. Lederen må slippe kontrollen. Vi vet også at medarbeidere som har stor innflytelse på egne arbeidsoppgaver, er mer kreative, sier Tanggard Pedersen, som anbefaler ledere å inspirere gjennom å vise at også de selv tør å feile og lære. Samtidig er det viktig at lederen er med på å skape trygghet gjennom å sette rammer. Alt man arbeider med skal ikke være kreativt.

Powered by Labrador CMS