Ledelse

– Kreativitet og innovasjon er komplekse fenomener, som blant annet påvirkes av hvor og hvordan vi jobber. Det er en av grunnene til at fleksibelt arbeid er et felt som bør løftes opp på strategisk nivå, sier Øystein Tønnessen, som har doktorgrad i tematikken.

Kreativitet | Teknologi kan ikke erstatte kaffepraten med kollegaene

Øystein Tønnessen har forsket på kreativitet, hjemmekontor og hybride kontorløsninger. Hvilke løsninger «virker» best i kreative prosesser?

Publisert Sist oppdatert

Han kaller det «kaffemaskin-effekten». Selv profesjonelle IT-folk han har intervjuet i forskningen sin, opplever at digitale møter «aldri kan erstatte den fysiske kaffemaskin-effekten og den kreative energien som forbindes med den», skriver Øystein Tønnessen i doktorgradsavhandlingen sin.

Tønnessen, som til daglig er rådgiver i Egde, disputerte ved Universitetet i Agder like før jul. Han synes det er interessant at nettopp folk som jobber med det siste innenfor teknologi; som virtuell virkelighet (VR) og kunstig intelligens (KI), opplever det slik.

– Jeg synes det er interessant at dette kommer fra noen av de største teknologioptimistene blant oss, sier Øystein Tønnesen til Dagens Perspektiv.

Når han snakker med dem om for eksempel VR-briller, som gjengir omgivelsene langt mer livaktig og tredimensjonalt «riktig» enn et PC-kamera, så tror IT-folkene at dette er teknologi som kan knytte folk tettere sammen ved digital kommunikasjon. Men - den kan aldri kan erstatte de naturlige menneskemøtene, mener de.

– Det er noen nyanser i kroppsspråket, en stemning og en energi i et rom som vi ikke kan gjenskape digitalt, sier forskeren.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS