Ledelse

Direktør Giske Ursin i Kreftregisteret har søkt jobben som ny toppsjef i Folkehelseinstituttet etter Camilla Stoltenberg.

Kreftregisterets Giske Ursin vil bli FHI-direktør etter Camilla Stoltenberg

Kreftregister-direktør Giske Ursin er en av kun fire søkerne som ønsker å overta jobben som direktør ved Folkehelseinstituttet etter Camilla Stoltenberg.

Publisert Sist oppdatert

­Etter det Dagens Perspektiv erfarer seiler Ursin opp som favoritt til å overta etter Camilla Stoltenberg i FHI.

Kun fire navn står på listen over søkere til jobben som direktør ved Folkehelseinstituttet:

  • Giske Ursin (62), professor og direktør for Kreftregisteret siden 2011.

  • Mette Kalager (56), professor ved Universitetet i Oslo

  • Guri Rørtveit (58), professor i allmennmedisin ved Universitetet i Bergen

  • Michael Stig Mørneby (57), virksomhetsleder pleie og omsorg i Oslo.

Ingen interne søkere på lista

Den profilerte fagdirektøren ved FHI, professor Preben Aavitsland, er ikke blant søkerne. Det er heller ikke konstituert FHI-direktør Gunn Peggy Knudsen.

Av de fire som står oppført som søkere til toppjobben i FHI er det Giske Ursin som er det heteste stalltipset, ifølge flere Dagens Perspektiv har snakket med.

Ursin ble ansatt som direktør ved Kreftregisteret i 2011. Hun har også en bistilling som professor II ved Universitetet i Oslo. Ursin er utdannet lege fra Universitetet i Bergen i 1987, og har i tillegg en Master of Public Health fra University of California i Los Angeles (UCLA), og en PhD i epidemiologi fra samme sted fra 1992.

Ursin jobber også som forsker, og har i den rollen arbeidet mye med brystkreft og hormonelle faktorer.

Blant andre relevante søkerne finner vi Mette Kalager, som er professor ved Avdeling for helseledelse og helseøkonomi, Universitetet i Oslo. Kalager har blant annet forsket på virkningene mammografi, og fikk i 2015 en del oppmerksomhet fordi hun mente mammografi førte til «overbehandling».

En tredje søker, som også kan være aktuell, er Guri Rørtveit. Hun er professor i allmennmedisin og instituttleder ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen.

Camilla Stoltenberg gikk av som leder for Folkehelseinstituttet 1. juli i år, etter 11 år i stillingen. 1.oktober tiltrådte hun som konsernsjef i Norce; et uavhengig forskningsinstitutt med nærmere 800 ansatte i åtte norske byer.

Til Dagens Perspektiv sa Stoltenberg at hun ville savne «menneskene og samfunnsoppdraget» i FHI.
«Det økende spriket mellom krav og oppgaver på den ene siden og ressursene på den andre siden», vil hun derimot ikke savne.

Den spagaten er det nå snart noen andre som skal prøve seg på.

Powered by Labrador CMS