Ledelse

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner forventer at alle kommuner utreder en sammenslåing med nabokommunen, selv om de ikke ønsker det lokalt.

Krever at kommuner utreder sammenslåinger

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) forventer at alle kommuner utreder sammenslåing med naboen. Frp mener at dette er frivillig.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Klassekampen.

Bare tre kommuner har hittil gjort et vedtak om å slå seg sammen. Kommunereformen er regjeringens prestisjeprosjekt, og derfor regjeringen å få fortgang i prosessene. Fylkesmennene får nå i oppgave å levere sine egne råd om en fremtidig kommunestuktur i hjemfylket, etter at kommunene har kommet med sine synspunkter. Kommunene kan heller ikke lenger velge ikke å utrede sammenslåing med nabokommunene, ifølge Jan Tore Sanner.

– Disse merknadene tydeliggjør den kommunale utredningsplikten. Alle kommuner skal ta aktivt del i reformarbeidet, sier Sanner til Klassekampen.

Leder for kommunalkomiteen og saksordfører for kommune proposisjonen, Helge Andre Njåstad (Frp), kan imidlertid ikke huske noen merknad om at kommunene har plikt til å vurdere giftemål med naboene:

– Kommunene står relativt fritt. Men det er lurt å begrunne sine vurderinger. Med mindre en er en stor kommune geografisk, for eksempel, bør en utrede det ut, sier han til avisen.

Aps Helga Pedersen sier til Klassekampen at fylkesmennenes rolle git reformen et sterkere tvangspreg.

– Vår tilnærming er at sammenslåinger skal bygge på fri vilje. Da kan en ikke sette fylkesmennene til å tegne kart, sier Pedersen, som er Aps kommunalpolitiske talsperson.

Powered by Labrador CMS