Ledelse

Kriser kan være så mye. Det kan være ekstreme terrorangrep, som her - da terrorister angrep et gassanlegg i In Amenas i 2013. Bildet viser vakthold i etterkant. Men kriser kan også være noe helt annet; som økonomiske kriser og naturskapte kriser.

Kriseledelse | 7 ulike typer kriser

Både ved trening på krisehåndtering og når kriser faktisk skjer er det nyttig å vite hva slags krise det er man har med å gjøre.

Publisert Sist oppdatert

– Hver krisetype har sin dynamikk, og kan kreve at ulike personer samhandler i kriseledelsen, sier Synnøve Nesse.

Hun jobber ved SNF og AFF ved Norges Handelshøyskole, er psykolog og forsker - og har krisehåndtering som sitt spesialområde. Dagens Perspektiv har intervjuet henne om en ny studie av hvordan ledere kan håndtere egne følelser samtidig som de skal håndtere selve krisen. I tillegg gir Nesse råd om andre sider ved håndtering av kriser. Les hele intervjuet her:

Å ha trent på krisehåndtering, er en klar fordel.

– Kriseledere som har trent, ser krisene raskere når de kommer og de oppfatter fortere hva slags type krise det er de har med å gjøre, sier Nesse. – De innser at de trenger ulike type kompetanse avhengig av hvilken type krise det er snakk om, og de har evnen til å føre den nødvendige kompetansen sammen i dynamiske ledergrupper, eller det jeg kaller heterarkiker; fordi de ikke er statiske som et hierarki.

Nesse skiller mellom syv former for krise. Inndelingen av krisetyper er stadig i utvikling, men dette er ifølge Nesse en vanlig måte å dele inn krisetypene på:

1. Kriminelle og ondsinnede handlinger

Eksempler er terror, korrupsjon og underslag

I 2013 var det et terrorangrep mot dette gassanlegget i In Amenas i Algerie. Et av de selskapene som var operatører ved anlegget var Statoil. Bildet er fra en pressevisning før anlegget ble åpnet igjen etter terroren. Foto AP / NTB

2. Selvgenererte kriser

Dette kan handle om at toppledelsen, øvrige ledere, HR eller andre i organisasjonen har gjort noe feil, ulovlig eller uetisk. Det være seg overtramp i enkeltsaker eller mer systematiske feiltrinn.

Denne sommeren og høsten er det blitt stilt spørsmål ved en rekke politiske lederes habilitet knyttet til både utnevnelse av styrer og aksjehandling. Tidligere statsminister Erna Solberg (bildet) og tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt har begge måttet svare for ektemennenes aksjekjøp. Ola Borten Moe gikk av som forsknings- og høyere utdanningsminister og nestleder i Senterpartiet etter at han selv handlet aksjer. Det har også vært saker rundt politikeres habilitet ved utnevnelser av styrer. Foto Heiko Junge / Annika Byrde og T. E Schrøder. Alle fra NTB.

3. Industrielle ulykker

Flyulykker, ulykker i oljebransjen eller andre kriser i en gitt bransje.

Krisene er menneskeskapte.

4. Økonomiske kriser

Foto Kirsty Wigglesworth/AP Photo

Finanskriser og konjunkturkriser, men også kriser i enkeltselskaper som ikke har penger nok og nærmer seg konkurs

Den store Finanskrisen nådde toppen i september 2008.

Bildet viser ansatte som, til intens pressedekning, bærer esker ut av kontorene til Lehman Brothers i London etter investeringsbankens kollaps.

Konkursen til den amerikanske giganten Lehman Brothers ble på mange måter selve symbolet på finanskrisen.

Etter denne konkursen skjøt finanskrisen fart også i en rekke andre land.

5. Cyber- og it-genererte kriser

Det har vært flere store dataangrep mot virksomheter og myndigheter.

Natt til tirsdag 28.desember i 2021 ble Amedias sentrale datasystemer satt ut av drift etter et alvorlig dataangrep. Hackerne som angrep la igjen et krav om løsepenger, men selskapet ga ikke etter for pengekravene. Foto Vidar Ruud / NTB

6. Politiske og regulatoriske sjokk

Dette kan være politiske vedtak og kriser, som at man ikke lenger får lov til å drive pelsdyrvirksomhet eller at et land går til krig mot et annet. Regulatoriske sjokk er plutselige endringer i lover og reguleringer; som eksempelvis lakseskatten.

Sjømatbransjen protesterte heftig mot lakseskatten Foto Gorm Kallestad / NTB

7. Naturskapte kriser

Storflommene på Østlandet denne seinsommeren og høsten viste hvor store skadene kan bli.

Deler av Dokka camping var blant områdene som stod under vann. Foto Stian Lysberg Solum / NTB

Kombinasjonskriser

Det kan også oppstå kombinasjonskriser, der flere krisetyper inntreffer samtidig. Alle kriser, men særlig kombinasjonskriser, forårsaker også omfattende omdømmekriser og omdømmetap.

Kilde: Synnøve Nesse

TEMA: Beredskapsledelse

I Norge heter det at «den organisasjon som har ansvar for et fagområde i en normalsituasjon, også har ansvaret for nødvendig beredskap og for å håndtere ekstraordinære hendelser på området».

Men er dette godt nok i dagens komplekse samfunn, der ulike typer kriser kan komme samtidig og det kan være vanskelig å peke på hvilken etat som ansvar for hva?

Eller er vår sivile beredskap blitt for gammeldags?

Beredskapsledelse er tema for en egen artikkelserie i Dagens Perspektiv:

Powered by Labrador CMS