Ledelse

KS: Forslagene vil sørge for reaksjoner i Kommune-Norge

Selv om fire representanter fra kommunesektoren har deltatt i utvalget, er ikke KS nødvendigvis enig i alle konklusjoner, mener KS-leder Gunn Marit Helgesen. Hun er sikker på at rapporten vil sørge for reaksjoner - og debatt.

Publisert Sist oppdatert

I dag overleverte Marianne Haraldsvik rapporten til utvalget, som skulle foreta en helhetlig gjennomgang av inntektssystemet for kommunene, til kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp). Det er et enstemmig utvalg som stiller seg bak forslagene som Haraldsvik presenterte.

Det er lite som tyder på at rapporten vil bli forbigått i stillhet. KS-leder Gunn Marit Helgesen sier i sin første kommentar at det «ligger mange forslag i utvalgets rapport som vil skape debatt og reaksjoner i kommune-Norge». KS er kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon.

Skal kunne gi likeverdige tjenester

– For KS er det helheten og summen av hvordan disse forslagene vil slå ut for sektoren, som er viktig. For oss er det fortsatt viktig at inntektssystemet skal gi grunnlag for likeverdige tjenester til innbyggerne uavhengig av bosted, samtidig som kommuner som stiller areal til rådighet for utnyttelse av lokale naturressurser skal kompenseres for de ulemper det medfører og ta del i økonomiske gevinster, sier Helgesen.

Ikke enig i alle forslag

Kommunesektoren var tungt representert i utvalget. Men selv om fire representanter var med i arbeidet, «er ikke KS nødvendigvis enig i alle konklusjonene i utvalgets rapport».

Helgesen varsler at organisasjonen vil gå grundig gjennom utvalgets forslag.

«I sum er omfordelingsvirkningen av forslagene slik at det flyttes penger fra nord til sør og fra periferi til sentrum. Det vil skape debatt.»Hugo Thode Hansen, leder av Norsk Kommunedirektørforum

– KS har allerede bedt alle våre fylkesstyrer og kommunedirektørutvalg behandle saken, som ledd i KS’ videre politiske behandling av utvalgets forslag til endringer. Vi oppfordrer samtidig fylkesstyrene til å ha tett kontakt med kommunene om dette, sier styrelederen.

KS har allerede invitert fylkesstyreledere og hovedstyret, og ledere av kommunedirektørutvalgene til eget seminar om inntektssystemutvalgets forslag 9. september.

På høring til høsten

Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik sa under presentasjonen at utvalgets forslag sendes ut på høring i løpet av høsten.

Han tar sikte på at eventuelle endringer i kommunenes inntektssystem vil gjenspeiles i neste Kommuneproposisjon som etter planen legges fram i mai neste år. Kommuneproposisjonen beskriver det økonomiske opplegget for kommuner og fylkeskommunene, altså hva de kan regne med å få av inntekter fra staten.

Omfordelingsvirkningene

Hugo Thode Hansen har ikke fått satt seg ordentlig inn i utvalgets rapport når Dagens Perspektiv tar kontakt. Men også han er overbevist om at utvalgets forslag kommer til å sørge for debatt i Kommune-Norge, særlig med tanke på omfordelingsvirkningene noen av forslagene vil kunne få.

– Inntektssystemet er jo et system for fordeling av penger. Det fungerer enkelt sagt slik at hvis noen skal få mer, må andre få mindre, mener Thode Hansen.

– Flytter penger fra nord til sør

Han er kommunedirektør i Harstad kommune og leder av Norsk Kommunedirektørforum (KDf). Foreningen skal ha topplederkonferanse i morgen hvor Inntektssystemutvalgets rapport kommer til å være tema. Utvalgsleder Marianne Haraldsvik skal da presentere funnene for de kommunale topplederne.

– I sum er omfordelingsvirkningen av forslagene slik at det flyttes penger fra nord til sør og fra periferi til sentrum. Det vil skape debatt, sier Thode Hansen.

Powered by Labrador CMS