Ledelse

Ole Henrik Antonsen i Norsk forening for komponister mener at popmusikken nærmest er fraværende på Kulturrådets liste over innvilgede søknader om støtte. Her representert ved Tix.

– Kulturrådet må deles i kunstdel og «politikkdel»

I løpet av snart 60 år har Kulturrådet vokst over alle grenser. Nå vil kulturledere og tidligere Kulturråds-direktør ha en oppdeling i et politikerstyrt direktorat og en faglig styrt kunstdel.

Publisert Sist oppdatert

Debatten om hva Kulturrådet skal være, og i hvilken grad politikere kan styre disposisjonene til rådet, synes endeløs. I tillegg er det uenighet om hvilke forvaltningsoppgaver departementet kan overføre til Kulturrådet, og om departementet i det hele tatt bør overføre forvaltningsoppgaver til Kulturrådet.

Kulturforsker Georg Arnestad ønsker en todeling av Kulturrådet, og at den delen av rådet som forvalter Kulturfondet, blir flyttet ut av Oslo. Dette for å sikre rådet en sterkere uavhengighet fra politikk, forvaltning og interesseorganisasjoner. Det er viktig å skape behørig avstand, mener han.

– Kulturrådet må snarest mulig deles inn i en «armlengdedel» og en direktoratdel, sier han.

I «armlengdedelen» har medlemmene av Kulturrådet et hovedansvar for forvaltningen av Kulturfondet slik det opprinnelig var tenkt – basert på et kunstfaglig skjønn og på en armlengdes avstand fra politiske myndigheter. Den praktiske gjennomføringen av dette har alltid vært administrasjonens kjerneoppgaver.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Dagens Perspektiv

Se våre tilbud

Dagens Perspektiv
Digitalt

Se våre tilbud

Powered by Labrador CMS