Ledelse

Christina Stenbeck vil ikke ha kvotering av kvinner i svenske styrer.

Kvinnelige næringslivstopper i Sverige mot styrekvotering

Publisert Sist oppdatert

Sveriges regjering har varslet innføring av kvinnekvoter i styrene hvis ikke styrene skjerper seg og hever andelen kvinner til 40 prosent på egenhånd.

Ved siste opptelling var kvinneandelen på 31,6 prosent i næringslivet og 36,2 prosent i de aller største selskapene.

I et innlegg i Dagens Nyheter torsdag tar de kvinnelige næringslivstoppene og arvingene Christina Stenbeck (eier Kinnevik), Antonia Ax:son Johnson (eier og styreleder Axel Johnson Gruppen), Viveca Ax:son Johnson (Styreleder Nordstjernan) og Jenny Lindén Urnes (eier og styreleder i Lindéngruppen) til motmæle. De vil ikke ha kvotering.

Begrunnelsen bygger først og fremst på at de frykter kvotering på et område åpner for kvotering på andre områder også, og en lov basert på kjønn vil de ikke ha.

Kronikørene peker på at erfaringen fra Norge er at høyere andel kvinner i styrene ikke har ført til flere kvinner i toppledelsen i næringslivet.

De mener svensk næringsliv nyter stor suksess nettopp fordi det er tradisjon for at eierne engasjerer seg i styrene i selskapene sine. Og den eierskapsmodellen utfordres når staten skal blande seg inn i hvem som skal sitte i styrene.

Powered by Labrador CMS