Ledelse

Leder verdens mektigste LO

Under Roar Flåthen har LO åpne dører til regjeringskontorene, har flyttet på milliarder av kroner på neste års statsbudsjett – og økt sin pengestøtte til de rødgrønne partiene.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg vil si LO står i en særstilling internasjonalt når det gjelder samarbeid og gjennomslag, sier Flåthen til Aftenposten.

– LO bør ha, og har, stor innflytelse. Vi får bedre løsninger i Norge enn i mange andre land, nettopp fordi vi samarbeider med LO og andre arbeidstakerorganisasjoner, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Det ble tidligere spekulert på om LO under Flåthen ville bli svekket sammenlignet med hans forgjenger, Gerd-Liv Valla. Kilder i fagbevegelsen mener at makten ikke er mindre, men at den utøves på en annen måte enn før, skriver Aftenposten.

Prisen LO betaler for å ha tilgang til maktens innerste sirkler er pengestøtten til de rød-grønne partiene. Og den øker: Ap fikk i 2005 7,5 millioner kroner direkte fra LO. I 2009 var støtten på 10 millioner. Sp fikk ingenting i 2005, men 2,7 fra ulike fagforbund – inkludert LO – i 2009. SV fikk trappet støtten opp fra 1,6 til 3 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS