Ledelse

Ledere med søvnmangel straffer sine ansatte hardere

– Unngå å ta stilling til negative handlinger når du har fått for lite søvn, skriver Christopher Barnes som står bak studien

Publisert Sist oppdatert

Ledere har mye å ta stilling til, inkludert hvordan man håndterer ansatte som har gjort straffbare handlinger, som å bryte med virksomhetens regler, trakassere kolleger, ta æren for andres arbeid eller skylde på andre når hen gjør feil.

Responsene er mange, fra skriftlig advarsel til omplassering, fra trekk i bonus til avskjedigelse. En god leder vet at straffen bør stå til handlingen – en for mild straff kan indikere at lederen ikke tar handlingen på alvor, både overfor personen det gjelder og for andre ansatte; en for streng straff utviser urettferdighet, og kan bryte med de ansattes oppfattelse av hva som er rettferdig. Det skriver Christopher Barnes, førsteamanuensis i ledelse ved Universitetet i Washington, til Harvard Business Review.

Dommere gav hardere straffer

Barnes har sammen to med to andre forsket på hva søvnmangel gjør med responsen på negative handlinger fra ansatte. Personer med søvnmangel opplever ofte inntrykk som mer negativt ladde enn personer uten søvnmangel. Samtidig er personer med søvnmangel dårligere til å regulere følelsene sine. Dette i kombinasjon kan peke i retning av at personer med søvnmangel deler ut hardere straffer, skriver Barnes.

For å teste hypotesen observerte de amerikanske dommere i retten, dagen etter man stiller tilbake klokken med én time, og sammenlignet straffene med straffer delt ut uka før og etter. Resultatene viste at dommerne med søvnmangel gav fem prosent hardere straffer enn dommere som hadde fått i seg nok søvn.

– Ledere må sove nok

– Dommere har et klart fokus på rettferdighet, og det er derfor sannsynlig at man vil se en enda større effekt av søvnmangelen på straffene hos ledere i virksomheter, kommenterer Barnes.

Han anbefaler ledere å være oppmerksom på denne effekten, og innvirkningen søvnmangel kan ha på beslutningstakingen deres.

– Hvis en ansatt gjennomfører straffbare handlinger på en dag du har hatt lite søvn natten før, kan du risikere å gi vedkommende en strengere straff enn nødvendig, og på den måten bygge opp et urettferdig arbeidsmiljø, skriver Barnes, og definerer to måter for å unngå problemet:

Utsett avgjørelsen til etter du har hatt en natt med nok søvn.

Ta høyde for søvnmangelen ved å redusere straffen.

Den andre tilnærmingen er svært vanskelig, og bør unngås, oppfordrer Barnes, og legger vekt på at en god leder bør få i seg nok søvn.

Powered by Labrador CMS