Ledelse

Tove Selnes, HR-direktør i Storebrand, mener det er verdifullt for bedriften at ledere får prøve seg på ulike områder i selskapet.

Ledere sitter maks fem år

Hensikten er bedre utvikling og utveksling av kompetanse internt. – Verdifullt for organisasjonen, mener HR-direktør i Storebrand.

Publisert Sist oppdatert

Det skapte stor ståhei da Berit Svendsen fratrådte sin lederstilling i Telenor Norge i forrige uke, tilsynelatende etter press fra konsernsjef Sigve Brekke.

Men både Brekke og styreleder Gunn Wærsted insisterte på at utskiftingen var i tråd med selskapets retningslinjer. Telenor opererer nemlig med tidsbegrensede kontrakter for sine toppledere, gjerne ikke lenger enn tre år, kunne Dagens Næringsliv avsløre.

Hensikten er, ifølge konsernets pressetalsmann Atle Lessum, å sikre rullering mellom oppgaver og bygge kompetanse fra mange deler av selskapet.

En slik bevissthet rundt rotasjon av ledere er ikke vanlig i store norske selskaper, viser en ringerunde til ti av de største selskapene på Oslo Børs.

– Tid i en ledergruppe vil variere, men vi er opptatt av å ha en godt fungerende ledergruppe med de rette personene til enhver tid samt utvikle ledere internt som på et gitt tidspunkt er i stand til å ta over stafettpinnen når tiden er inne, sier pressetalsmann Ole-Johan Faret i Aker BP til Dagens Perspektiv.

Men Telenor er likevel ikke alene om rotasjonstankegangen.

I sammenheng med en større omorganisering og slanking av bedriften i 2013, innførte Storebrand såkalt «roterende lederskap».

Den modellen har de beholdt, bekrefter HR-direktør Tove Selnes overfor Dagens Perspektiv.

En gjennomgang av de tre øverste ledernivåene i Storebrand viser at et klart flertall har sittet i sine nåværende roller i mindre enn fem år.

Det er helt bevisst, bekrefter hun.

– Storebrand opererer i et marked under store endringer som gjør det naturlig og nødvendig å også gjøre endringer i organisasjonen. Dette sammen med vårt sterke fokus på å utvikle gode ledere, gjør at vi lykkes godt med intern mobilitet i våre lederroller. Ledere som har jobbet i ulike deler av selskapet er verdifulle for organisasjonen, og det bygger kompetanse for den enkelte leder, sier Selnes.

Kontraktene er imidlertid ikke tidsbestemte, og intervallene for roteringer er ikke faste.

– Vi er opptatt av å fremme intern mobilitet og har fokus på dette ved omorganiseringer og ledige stillinger som kommer relativt ofte fordi vi er i en bransje med høy endringstakt, sier Selnes.

Powered by Labrador CMS