Ledelse

Legg merke til det usagte

Hva er det jobbsøkeren egentlig forteller deg i jobbintervjuet?

Publisert Sist oppdatert

Jobbsøkere som kommer til intervju kan være godt forberedt. Antagelig har de en plan for hvordan de vil selge seg inn, hvilke egenskaper de vil fremheve og hvilke historier de vil fortelle. For den som skal ansette gjelder det også å lytte til det usagte: Hva er det egentlig jobbsøkeren forteller?

I et innlegg hos Harvard Business Review skriver Tanya Menon, førsteamanuensis ved Ohio State Universiy, og Leigh Thompson, professor ved Kellogg School of Management, at det gjelder å ikke la seg lure av førsteinntrykket i jobbintervjuer. De gir også noen tips om hvordan man kan finne fram ti skjulte budskap i det kandidaten sier. Ett av rådene er: Vær mer opptatt av adferd enn adjektiver.

En jobbsøknad vil typisk være fylt med adjektiver som beskriver en samarbeidende, energisk, analytisk og kreativ person. Men hva sier søkeren mellom linjene? Hvordan er det med «lagspilleren»? Krediterer han folk han har har samarbeidet med når han snakker om teamarbeid? Eller snakker han bare om seg selv?

Menon og Thompson mener i denne forbindelse at det kan være lurt å spørre kandidaten om hvilke tre ting han eller hun er mest stolt av å ha oppnådd de siste seks månedene, og understreker at poenget med spørsmålet ikke er selve svaret, men at du skal lytte til hvordan kandidaten beskriver det som skjedde. Legger han eller hun vekt på det teamet oppnådde eller er vedkommende mest opptatt av å få frem sine personlige prestasjoner? Hvis det er en leder, legg merke til om han eller hun sier noe om sine medarbeidere eller om vedkommende bare prater om seg selv.

Hvis du er ute etter en som er flink til å analysere eller holde presentasjoner, er tipset å teste folk i praksis. La kandidaten forberede en presentasjon eller en relevant analyse. Faktisk adferd gir deg noe mer spesifikt å gå etter enn det de fine ordene gjør.

Powered by Labrador CMS